Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så hanterar byggarna de skenande priserna

Publicerad: 19 maj 2022, 12:16

Råvarubristen och de skenande byggkostnaderna är den viktigaste frågan för för branschen just nu enligt Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Foto: Elin Bennewitz/Byggföretagen

Höga materialpriser och råvarubrist är nu en av byggbranschens största utmaningar. Byggindustrin har pratat med tre aktörer i branschen som berättar om hur deras verksamhet påverkas av byggkostnadsökningen.


Ämnen i artikeln:

JSBÄlvsbyhussmåhusbyggpriserbyggkostnaderinköp

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, är djupt bekymrad över utvecklingen med skenande byggkostnader.

- Priserna ökar på i princip alla byggmaterial och byggprodukter. Cementkrisen är inte avvärjd. Kriget i Ukraina ökar också osäkerheten och påverkar leveranser. Det är en extrem press på våra medlemmar. Det här är den allra viktigaste frågan för oss just nu, säger Tanja Rasmusson.

Läs mer: Största byggkostnadsökningen på 41 år.

Tidigare i vår gick Byggföretagen ut med ett öppet brev där de uppmanar beställare och entreprenörer till samarbete och förståelse för att kunna hantera situationen. Det kan till exempel krävas tidsförlängning och kostnadsreglering i påbörjade projekt, enligt Byggföretagen.

Läs mer: Byggföretagens oro: ”Kriget ökar riskerna för byggstopp och varsel”

Här berättar tre aktörer om hur de påverkas av de skenande kostnaderna, och vilken strategi de har för att hantera situationen:

Kent Johansson, vd Älvsbyhus

”Vi är norrländska, vi är ärliga”, säger Kent Johansson, vd Älvsbyhus.

Foto: Petra Alvstrand

Hur påverkar de stigande byggkostnaderna er?

- Utan att gå in på några exakta siffror så kan jag säga att vi kommer, precis som alla i småhusbranschen, att ha sämre lönsamhet i år. I princip alla våra leverantörer vill ha mer betalt så fort ett avtal löper ut.

Vad har ni för strategi för att hantera kostnadsökningen?

- Vår affärsmodell är sådan att vi lovar kunden ett fast pris vid säljtillfället. Sen betalar kunden när huset är klart, det vill säga över ett år senare. Det är en medveten strategi som vi håller fast vid, även det blir en kostnadsökning som drabbar oss nu. Vi är norrländska, vi är ärliga. Och vi har en stark balansräkning så vi överlever det här. Det är möjligt att marknaden hickar till, nu när priserna ökar och räntorna går upp. Men den hämtar sig, så har det varit i alla tider. Vi förväntar oss också att våra leverantörer justerar ner priset när deras kostnader sjunker igen.

Läs mer: Så skriver du avtal som tar höjd för stigande materialpriser. 

Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne

”Vi har aldrig i företagets 30 år upplevt det vi i dag upplever”, säger Carin Stoeckmann på Byggmästar'n i Skåne.

Foto: Mattias de Frumerie

Hur påverkar de stigande byggkostnaderna er?

- Det är synnerligen svårt att kalkylera och lämna anbud och känna sig säker på kostnaderna. Det är också tufft att i redan ingångna affärer med kunder, sedan få rejält ökade kostnader på flertalet poster. Men egentligen är utmaningen både att tackla de ökade kostnaderna och att säkerställa leveranser i rätt tid av material. Som byggentreprenör ligger många runt 2 procent i rörelsemarginal, så det är lätt att förstå att dessa ökade kostnader kan få företag att gå minus och kanske även gå omkull. Min bedömning är att den budget vi gick in i år med, inte kommer att hålla marginalmässigt. Om detta håller i sig kommer investerarna att vilja dra i bromsen och pausa sina planer, är jag rädd för, vilket vore djupt olyckligt för den svenska ekonomin, och den europeiska ekonomin.  

Vad har ni för strategi för att hantera kostnadsökningen?

- Vi har fått öka vår inköpsinsats och verkligen jaga priser och aktörer och hitta rätt timing i när köpen ska genomföras och våra medarbetare lägger otroligt mycket tid på detta nu. Köpen måste ju genomföras inom rätt tid så att en leverans också kan säkras upp så det är inte helt enkelt. Vi för också resonemang med våra kunder, för rent juridiskt har vi rätt till kompensation för väsentligt ökade kostnader. I nya affärer behöver vi ta höjd för riskerna vi har just nu och framåt, och hitta lämpliga lösningar för hur affärerna ska regleras, till exempel genom indexregleringar, så att ingen i en affär ska behöva drabbas ensidigt. Vi har aldrig i företagets 30 år upplevt det vi i dag upplever. Och vi befinner oss här på grund av den fortsatta pandemieffekten med komponent- och materialbrist, energikostnaderna, effekterna på grund av kriget och sanktionerna men också på grund av oron inför cementförsörjningens framtid.

Albin Holmberg, vd Contractor Bygg Lycksele Hemavan

”Situationen blir ännu svårare av att det är materialbrist”, säger Albin Holmberg på Contractor.

Foto: Johanna Åfreds/Mattias de Frumerie

Hur påverkar de stigande byggkostnaderna er?

- Det slår jättehårt, framför allt på entreprenader som är upphandlade med fast pris, där blir det röda siffror. Det är tur att vi inte tog på oss några stora entreprenader utan ett entreprenadindex i höstas för det är avtalen som vi tecknade från ungefär oktober i fjol till april i år som är jobbigast nu. Beställarledet har inte hängt med och förstått vidden än, men vi såg det direkt när prisökningarna tog fart. Situationen blir ännu svårare av att det är materialbrist. Inte nog med att det är dyrt, vi måste också förhålla oss till risken att vi inte alls får tag på material.

Läs mer: Materialbrist kan berättiga till tidsförlängning.

Vad har ni för strategi för att hantera kostnadsökningen?

- Nu är alla medvetna om situationen så vi hinner parera genom att ingå rätt typ av avtal. Det gäller att hitta upphandlingsformer som funkar i ett läge då kostnadsbilden förändras snabbt. Till exempel löpande räkning, partnering eller fast pris där man kan jobba med att räkna upp enligt ett relevant index, till exempel entreprenadindex. Går inte beställarna med på det kan vi välja att inte gå vidare. Det gäller också att vara observant och uppdatera prislistor i våra kalkylprogram. Våra underentreprenörer behöver höja sina priser så det måste vi föra vidare.

 

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.