lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så här mycket växte norska byggjätten i Sverige

Publicerad: 13 november 2020, 13:12

Andreas Rydbo, vd på AF Gruppen.

Foto: Anders Siljevall

Norska AF-Gruppen fortsätter att växa i Sverige. Under årets tredje kvartal pekade såväl omsättning som resultat uppåt.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturbyggkontraktEkonomidelårsrapportcorona

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


AF-Gruppen, med säte i Olso, ökade som helhet sin omsättning med 26 procent jämfört med samma period i fjol och uppgick till dryga 6,36 miljarder norska kronor. Resultatet före skatt steg med 9 procent till 368 miljoner norska kronor. Koncernchefen Amund Tøftum, koncernchef, konstaterar att man efter ett svagt första halvår är tillbaka på rätt lönsamhetsnivå

– Covid-19 med tillhörande smittskyddsåtgärder har påverkat marknaden och ramvillkoren för projektverksamheten. Trots detta har enheterna lyckats hålla produktionen uppe, och vi är därför mycket nöjda med resultatet för kvartalet, säger han i ett pressmeddelande.

Läs även: Så har norska AF Gruppen vuxit till en storspelare i svenska byggbranschen

De senaste åren har AF-Gruppen vuxit på den svenska marknaden. Det senaste kvartalet är inget undantag. Omsättningen växte med fem procent jämfört med samma kvartal i fjol. Framförallt är det dotterbolaget Kanonaden, som är verksamma inom anläggning, som drivit på både omsättningstillväxten och resultatförbättringen.

Totalt i i AF-Gruppen Sverige ökade resultatet före skatt från 35 till 46 miljoner norska kronor i kvartal tre. Orderstocken bättrades på från 3,1 miljarder norska kronor till 3,8 miljarder.

Läs även: Analytikern om att utländska byggbolag växer i Sverige: ”Positivt”

Andra svenska nyheter i kvartalet är att AF Anlegg (som dock tillhör den norska verksamheten) har påbörjat arbetet i storprojektet Bergtunnlar Lovö – en etapp på Förbifart Stockholm som de tagit över från det skandalomsusade konsortiet LSAB.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev