Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så här slår krisen i våra grannländer

Publicerad: 12 december 2008, 08:36

Den finansiella krisen och lågkonjunkturen gräver djupa spår i byggeuropa. Nu läggs det ena krispaketet efter det andra runt om i Europa. Så här ser läget ut hos våra grannländer


Tuffa varsel på norska marknaden
NORGE. Regeringen flaggar för stimulanspaket efter årsskiftet.
AV PER HINDERSSON
Det är darrigt på den norska byggmarknaden, men än så länge har det inte presenterats något särskilt krispaket riktat mot byggbranschen. Regeringen har dock flaggat för ett finanspolitiskt krispaket som ska presenteras i skiftet januari/februari. Den norska styrräntan låg förra veckan på 4,75 procent och här förväntar sig de flesta en skaplig ”rentekutt” före årsskiftet.
Bostadsmarknaden dök neråt redan för något år sedan och det senaste året har bostadspriserna i snitt sjunkit med 9 procent och försäljningen har i princip halverats. Under årets tre första kvartal minskade igångsättningen av lägenheter i flerbostadshus med 37 procent. Regiondirektör Sverre Jespersen på arbets- och välfärdsförvaltningen kommenterar i tidningen Byggeindustrien:
-Det är helt klart att 180 000 anställda i bygg- och anläggningsbranschen är på tok för många. Det är bättre att byta yrke än att hoppas på att situationen inom byggnäringen ska bli bättre.
Skanska Norge har också agerat för att sätta lite blåslampa på den norska regeringen. För en vecka sedan föreslog Skanska ett stimulanspaket med sex konkreta åtgärder: fler studentbostäder bör byggas, ändrade permitteringsregler, tidigareläggning av stora och små infrastrukturprojekt, fler totalentreprenader i offentliga byggprojekt (för att vinna tid) och energieffektiviseringar inom det offentliga fastighetsbeståndet.


Regeringen satsar på  bättre infrastruktur

DANMARK Arbetslösheten i branschen 1,2 procent högre än förra året.
NOMI MELIN LUNDGREN
Danmarks ekonomi är i recession. För byggindustrin har finanskrisen förstärkt den tillbakagång som startade redan 2006. Enligt branschorganisationen Dansk Byggeri producerades 10,6 procent mindre under årets tredje kvartal och nedgången var i samma storleksordning tidigare under året.
Sysselsättningen väntas falla 4 procent 2008 och med 12 procent 2009.

Bostadsbyggandet är på en rekordlåg nivå. Sedan 2006 har nyproduktionen rasat med 1 000 bostäder 2006 och med 8 000 2007. I år och nästa år väntas 4 000 färre byggstarter. Nästa år väntas en halvering av bostadsbyggandet jämfört med 2006, från 32 000 till 16 000 bostäder.

Det offentliga byggandet liksom renoveringar i offentliga byggnader väntas öka nästa år, men sammantaget väntas renoveringsvolymerna minska både i år och nästa år.

Dansk byggeri kräver insatser från regeringen genast för att hejda den stigande arbetslösheten.

– Regeringen bör sätta igång renovering av skolor och energirenovering av offentliga byggnader och restaurering av förfallna statliga vägar och broar, säger Finn Bo Frandsen, ekonom på Dansk Byggeri.

Den 8 december kom regeringens svar. Infrastruktur och hållbara transporter ska lyfta landet. 150 miljarder danska kronor investeras i infrastrukturen under perioden 2009-20. 60 miljarder av går till broförbindelsen över Fehmarn Bält och Cityringen. De återstående 90 miljarderna kommer att läggas till de 89 miljarder som sedan tidigare finns i en fond för infrastrukturinvesteringar.Fräscha byggprognoser för Tyskland
TYSKLAND. Byggsektorn skapligt stabil trots allt.

AV PER HINDERSSON
Visst är det darrigt på den tyska börs- och finansmarknaden, men i Tyskland – till skillnad från de flesta andra EU-länder – ser bygg- och anläggningssektorn riktigt stabil ut. De största tyska byggföretagen drabbas visserligen av den allmänna börsnervositeten trots att de löpande presenterar urstarka resultat. Hochtief, Europas fjärde största byggare, bättrade på sitt rörelseresultat i den senaste niomånadersrapporten med 60 procent till 5,5 miljard kronor, orderstocken landade på all-time-high med 330 miljarder kronor och orderingången steg 23 procent till 195 miljarder kronor. Men det hjälper inte aktien som hittills rasat 69 procent i år.
Tvåan Bilfinger Berger (Sverige-bekant från bland annat Svinesundsbron) ser också ut att må bra. I niomånadersrapporten förbättrades rörelseresultatet med 8 procent till 1,6 miljarder. Aktien har dock tappat 20 procent av värdet sedan förra årsskiftet.
De tyska arkitekterna har ökat sina volymer stadigt i över två år och majoriteten av arkitekterna räknar med en fortsatt förbättrad marknad.
Förbundskansler Angela Merkel satte tidigt ihop en frivillig bankakut – ett paket värt 5 000 miljarder kronor - men intresset bland de tyska bankerna har varit svalt. Merkel har också sjösatt ett investeringsprogram som dock kritiserats för att vara alltför klent. Den tyska regeringen väntas också inom kort presentera ett större skattesänkningspaket, enligt ryktet i storleksordningen 20 miljarder kronor.


Kris efter lång boom ska lindras med fond

AV BJÖRN DICKSON
TVÄRNIT. Regeringen Zapatero satsar 8 miljarder euro.
Den 2 december presenterade den spanska regeringen en statlig investeringsfond på 8 miljarder euro, alltså omkring 80 miljarder kronor. Med de pengarna ska investeringar i byggande och infrastruktur finansieras.
Regionalt och lokalt diskuterar de styrande nu hur pengarna ska användas för att göra mesta möjliga nytta på arbetsmarknaden.
Den spanska byggjätten Sacyr tvingades nyligen sälja den del av koncernen som driver motorvägar till sin långivare, den krisdrabbade amerikanska banken Citigroup. Priset sattes till 7,9 miljarder euro, alltså i stort sett lika mycket som staten nu lägger i sin investeringsfond.
Den spanska byggsektorn har gått från partystämning till något som liknar depression. För fem år sedan byggdes ungefär 700 000 bostäder per år i Spanien, vilket sägs ha varit mer än i Tyskland, Frankrike och Storbritannien sammanlagt.
Nu står enligt spanska experter nära 1 miljon bostäder tomma i landet. Flera stora fastighetsbolag har gått i konkurs eller ställt in betalningarna. Den största konkursen hittills är Martin-Fadesa. Ett annat exempel är Tremón.


80 miljoner euro i Italienskt krispaket

ITALIEN Facket varnar för att 900 000 jobb är i farozonen

NOMI MELIN LUNDGREN Italiens BNP har minskat med 0,9 procent i år, enligt uppgifter från Eurostat.

Påverkan på arbetsmarknaden är stor. I början av december meddelade fackföreningen Cisl att 180 000 arbetare inom tillverkningsindustrin och byggindustrin förlorat sina jobb mellan januari och oktober i år. Fackföreningen varnar för att 900 000 jobb är i farozonen de närmsta två åren.

En krisplan värd 80 miljoner euro, cirka 800 miljarder kronor, har antagits. Planen innehåller bland annat stöd till familjer med låga inkomster, statlig räntegaranti för hushåll som tar sitt första rörliga bostadslån, som innebär att staten kommer att bära skillnaden i ränta över 4 procent, och investeringar i järnvägsnätet. Totalt ska järnvägen få en satsning motsvarande 480 miljoner euro för varje år 2009, 2010 och 2011.

Enligt Wall Street Journal ska cirka 10-12 miljarder euro användas till att pumpa in nytt kapital i det italienska banksystemet. Flera bedömare befarar att satsningarna inte kommer att ha önskad effekt på grund av Italiens stora budgetunderskott.


Sarkozy lovar miljarder till byggande

AV BJÖRN DICKSON
FRANKRIKE. Tungt paket för byggande.
Den franska regeringen satsar tungt med fokus på bygg och anläggning i den plan för ekonomisk återhämtning som Frankrikes president Nicolas Sarkozy presenterade den 4 december. Paketet är på 26 miljarder euro, alltså omkring 260 miljarder kronor,
Mellan november 2007 och oktober 2008 byggdes 378 158 bostäder i Frankrike, en nedgång med 14,3 procent. Den franska regeringen avser att öka bostadsbyggandet och planen är att 500 000 nya bostäder ska byggas varje år.
Krispaketet innebär bland annat att den franska staten under perioden 2009–2010 lägger ytterligare 1,8 miljarder euro på bostadssektorn. Sammanlagt 10,5 miljarder euro går till satsningar på vägar, järnvägar och hamnar.
Stora byggföretag som producerar enkla bostäder för hushåll med låga inkomster, så kallade logements sociaux, och storföretag inom anläggningssektorn ska dra nytta av regeringens mångmiljardsatsning.
Men tanken är att alla dessa miljarder också ska komma små byggföretag och hantverkare till del. Då ska det till stor del handla om arbeten för att göra franska byggnader mindre energislukande.
Den franska byggsektorn har vuxit utan avbrott under de senaste elva åren men nu räknar regeringen med att Frankrike tappar omkring 45 000 jobb inom byggsektorn under 2009.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.