tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så säger byggarna om konjunkturen just nu: ”Jag ser otroligt mörka moln”

Publicerad: 4 oktober 2022, 11:47

Kent Löfberg, vd, KL Bygg, Annika Andersson, vd, Sven Johansson Bygg och Pär Jorstadius, koncernchef, RO-Gruppen. Foto: Privat, Johanna Åfreds, RO-Gruppen.

Bostadsmarknaden bromsar in rejält men i övrigt ångar branschen på trots stora orosmoln. Läs företagens egna kommentarer i Byggindustrins rundringning.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur


Marknaden står och väger just nu och hösten blir helt avgörande för om det går att landa nya kontrakt inför nästa år. Byggindustrin har samlat in några branschröster från Syd- och Mellansverige.

Läs även: Så gör branschen för att spara el – här är byggarnas bästa tips

Pär Jorstadius, koncernchef, RO-Gruppen:

– Jag ser otroligt mörka moln runtom oss även om vi inte har drabbats själva ännu. Orderingången är fortsatt stark och vår tillväxt ökar med 40 procent i år jämfört med 2021. Det som är mest tydligt är en kraftig inbromsning i bostadsproduktionen, men eftersom vi har relativt få sådana projekt så har vi inte påverkats så mycket. Det är inte så att bostadsprojekt och ingångna avtal har avbrutits, utan snarare att vi inte har kunnat leverera den prisbild som beställare vill ha. I något fall där vi själva har varit utvecklare av bostadsrätter har vi valt att avvakta med projektet. Det som påverkat bostadsmarknaden är också att stödet till hyresrätter försvann i år, det har bromsat minst ett projekt för oss. 

Vad gäller kontor, Rot-jobb och LoU-projekt/samhällsfastigheter så är det ingen förändring jämfört med ett par månader bakåt i tiden. Prisuppgången har varit lättare att acceptera för kommersiella lokaler, lager och logistik. Vi märker även att priset på underentreprenörer och material är på lätt tillbakagång jämfört med i juni, kurvan har stannat av. En krympande marknad kan faktiskt till och med ge andra fördelar som gör att vissa projekt kommer i gång.  

Marknaden just nu är i ett spännande vägskäl. Som sagt, 2022 blir ett bra år för RO-gruppen, men mycket hänger nu på utvecklingen under hösten hur det kommer att gå nästa år. Orderingången i höst blir väldigt viktig. Om orderstocken tunnas ur kommer det att bli märkbart första och andra kvartalet 2023.

 

Kent Löfberg, vd, KL Bygg. Foto: Privat

Kent Löfberg, vd, KL Bygg:

– Vi är verksamma främst i Uppland och bygger mycket villor till privatpersoner, men får knappt in några sådana jobb just nu. När vi började komma ut ur pandemin hösten 2021 och under vintern 2022 blev marknaden het, men strax innan sommaren klingade allt som var kopplat till privatpersoner av. Trots prisuppgång på material året som har gått så upplever jag inte att det har avskräckt privatmarknaden. Det var snarare efter räntehöjningen och i maj som det tog stopp. 

Men förutom privatmarknaden så går det bra för oss. Företaget har 23 anställda och vi jobbar mycket som underentreprenörer till de stora byggbolagen. Nu efter sommaren har jag blivit kontaktad av 6 bolag som behöver hjälp med olika jobb. Så marknaden har svängt till förmån för företagssidan, där jag upplever att de stora byggarna har legat lågt under pandemin. De fick inte i gång sina lägenhetsprojekt och det har varit paus och förseningar i kombination med att en del har gjort sig av med egen personal under pandemin. Men nu verkar det som att de behöver oss underentreprenörer igen och har bland annat fått in ett större jobb om gipsväggar som ger 4-5 man jobb under nästa år.

 

Annika Andersson, vd, Sven Johansson Bygg.

Foto: Johanna Åfreds

Annika Andersson, vd, Sven Johansson Bygg:

– Vi går för högtryck just nu. Entreprenadverksamheten har fullt med jobb till april nästa år och våra många ramavtal inom byggservice ger oss trygghet. Det finns fortfarande jobb att räkna på, även om vi märker att det tar längre tid innan kunderna fattar beslut. Några projekt har skjutits på framtiden, främst inom vår prefabaffär, och vi är beredda på att det kommer hårdare tider. Vi förbereder oss genom att räkna på fler jobb än tidigare. Samtidigt finns det ljuspunkter och det är att materialkostnaderna har planat ut under sommaren och för trävaror till och med sjunkit. Men det är från höga nivåer. Om marknaden stabiliseras och blir van vid ett nytt normalläge kanske allt snart kommer i gång igen.

 

Hasse Hemlin, vd, Byggkonstruktören:

– Vi jobbar som konsulter med kontor i Gävle och Stockholm. Företagets 20 anställda jobbar främst som konstruktörer och projektledare, dessutom är vi sakkunniga inom skyddsrum. Det vi har märkt är att det just nu bromsar in inom bostads- och hyresrätter. Något annat som har hänt sedan materialpriserna började skjuta i höjden är att våra kunder är mycket mer intresserade av att vi ska optimera konstruktionerna för att minska materialåtgången. Så brukar det inte vara och det är ju i grunden positivt. De har helt enkelt varit beredda att lägga lite fler konsulttimmar på den biten, vilket gett oss mer jobb.

Per Johansson, vd, Brinova.

Per Johansson, vd, Brinova:

– Vi är ett fastighetsbolag verksamt i Skåne och Blekinge och marknaden för hyresrätter här är fortfarande väldigt stark. Den har till och med stärkts det senaste halvåret. Däremot är vi tveksamma till bostadsrätter och har pausat ett projekt på 94 lägenheter i Kristianstad som skulle ha byggstartat i augusti 2022. Entreprenören Thage var upphandlad och vi hade rätt så bra hastighet i försäljningen till att börja med, men har nu ändå valt att avbryta. Vi märkte att försvagningen kom i början av sommaren och har nu bestämt att bygga 94 hyresrätter i stället på samma plats. Vi jobbar redan med entreprenören Thage som bygger ett likadant hus intill. De hyresrätterna har inflyttning vid årsskiftet. Därefter är planen att fortsätta med samma entreprenör och att byggstarten blir framåt sommaren 2023 i stället. Vi bygger för egen förvaltning och har aldrig haft så långa köer till våra hyresrätter som vi har nu.

Bård Konrad Frydenlund, koncerndirektör, AF Gruppen. Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen

Bård Konrad Frydenlund, koncerndirektör, AF Gruppen:

– Alla projekt och segment berörs av ökade byggkostnader på grund av kraftigt stigande el- och materialpriser. Framför allt märks detta inom bostadsbyggande. Ökade byggkostnader utmanar marginalerna i projekt som är under utveckling eftersom det är svårt att ta ut motsvarande priser av slutkunderna, med tanke på de stigande räntorna och hög inflation. Inom infrastruktur och anläggning upplever vi en fortsatt god marknad och hög aktivitet, framför allt inom väg, vindkraft och logistik. På energiområdet förväntar vi oss en ökad aktivitet under kommande år, förutsatt att det går att öka takten i tillståndsprocesserna för utbyggnad. AF Gruppens orderstock är relativt god inom alla områden året ut och för första halvåret 2023. Både i Norge och Sverige ser vi en bra marknad inom anläggning. Utmaningarna är även här höga el- och materialpriser och ökande räntor.  

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev