Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så ser framtiden ut för byggjättarna

Publicerad: 25 januari 2018, 05:00

Ingen chock, men kraftigare åtgärder än väntat. Det är analytikernas sammanfattning av Skanskas vinstvarning som kom på onsdagsmorgonen i förra veckan. Framtiden ser dock inte nattsvart ut, varken för Skanska eller NCC.


Dagen efter Skanskas vinstvarning satte aktiemäklaren Kepler Cheuvreux en ny riktkurs för Skanskas aktie. Det blev en sänkning från 214 kronor till 203 kronor. Men köprekommendationen kvarstår.

– Den största överraskningen är att det tar längre tid att vända utvecklingen i Polen, där justeringar gjordes redan 2016. Nu följer mer nedskrivningar. Tidigare har nedskrivningar gjorts på projekt, men nu görs det även på tillgångar. De stora förändringarna i ledningen indikerar också att problemen är större än vad marknaden anat, säger Hjalmar Ahlberg, analytiker på Kepler Cheuvreux.

LÄS MER: Skanska vinstvarnar och gör stora förändringar

Skanskas vinstvarning gör klart att de inte är nöjda med utvecklingen på de europeiska marknaderna utöver Norden. Samtidigt är konjunkturen god ute i Europa.

– Det finska byggbolaget YIT går till exempel väldigt bra i Centraleuropa, så man kan säga att Skanska har gått mot marknaden. Tittar man på de polska projekten tycks det dock vara eskalerande kostnader snarare än att det går dåligt, som är problemet.

Tidigare har små justeringar gjorts, men nu tas ett ordentligt tag. Infrastrukturverksamheten i Europa och Storbritannien allokeras till USA där möjligheterna till lönsamhet bedöms som större. Skanska har tidigare gjort en del nedskrivningar även i USA.

– 2018 kan bli ett tufft år i USA, men det kan vända till 2019, säger han.

Stor konkurs i Storbritannien

Det stora brittiska byggbolaget Carillions konkurs behöver inte tala för sämre förutsättningar för Skanska i Storbritannien framöver. Bolaget gjorde klart att man inte har haft någon exponering mot Carillion och det är heller inte konjunkturen på hemmamarknaden, utan snarare en eskalerande skuldsättning som satt Carillion i konkurs. Hjalmar Ahlberg menar att konkursen till och med kan få positiva effekter för Skanska på UK-marknaden.

– Skanska gjorde bara en nedskrivning i Storbritannien 2017 och lönsamheten har varit okej. Osäkerheten kring Brexit kan dock ha lett till en lite svalare marknad.

Att Skanskas svenska verksamhet rullar på ser Albin Sandberg, analytiker på Handelsbanken, som ett lugnande tecken.

– Om Skanska hade rapporterat stora problem i sin svenska verksamhet under veckan som gick hade jag blivit orolig för det är något som vi inte har hört talas om tidigare. Men att de haft problem i de länder som de nu har vidtagit åtgärder var redan känt, säger han och fortsätter:

– Skanska har en strategiperiod som sträcker sig till 2020 och allt talar för att den ligger fast, den nya vd:n står för kontinuitet i och med sin långa erfarenhet från olika länder och verksamheter inom Skanska.

Vad gäller Skanska menar Albin Sandberg att en del av de omfattande förändringarna är kopplat till att den nya vd:n Anders Danielsson gör sitt första framträdande.

– De tar chansen att rensa bordet ordentligt framför allt i de ickenordiska enheterna. Det blev en ganska rejäl utstädning av ledningsgruppen och jag måste säga att det var den snabbaste jag sett under de dryga tio år som jag bevakat Skanska, säger han.

LÄS MER: Tomas Carlsson blir NCC:s nya koncernchef

Stora nedskrivningar får konsekvenser

Även NCC har dragits med vikande resultat och har vinstvarnat i samband med de två senaste kvartalen. Här är det bland annat infrastrukturmarknaden i Norge som har varit bekymret.

– Det är en mindre del av verksamheten, men när det görs stora nedskrivningar får det konsekvenser, säger Hjalmar Ahlberg på Kepler Cheuvreux.

Han menar att förväntningarna har varit höga efter avknoppningen av Bonava. Nu skruvas förväntningarna ner och nya koncernchefen Tomas Carlsson kommer in med en mer processorienterad inriktning än Peter Wågström som kom från fastighetsutvecklarsidan. Nu är det upp till bevis för bolaget om de lyckas vända utvecklingen.

– Skanska och Peab har gått ganska bra i Norden. Det är möjligt att det var enklare för NCC att ha Bonava som internkund, jämfört med nu då de arbetar mot flera kunder bland bostadsutvecklarna.

Vakuum fram till vd-byte

Albin Sandberg på Handelsbanken menar att NCC har haft problem ganska länge och att problemen i Norge blev för mycket. Nu återstår det att se vad vd-bytet leder till i detta fall.

– Tyvärr blir det först i sommar vilket gör att de lämnas i lite av ett vakuum. Det kan även leda till viss oro då ingen vet om den nye NCC-vd:n kommer att göra samma utrensning som i Skanska. NCC har haft ett antal stora projekt som har gått fel och de har under hösten tagit bort sitt tillväxtmål och talar nu bara om fokus på lönsamhet. Men jag är inte orolig för NCC, de kommer säkert på fötter.

På hemmamarknaden Sverige ser den kommande tiden bra ut sett till kommersiella fastigheter, anläggning och infrastruktur. Bostadsbyggandet kan mattas av något.

– Men det är inte troligt att det blir någon kollaps. De stora byggföretagen kommer att ligga på en stabil nivå när det kommer till byggstarter. Kapacitetsbristen som har varit under den värsta byggboomen kommer att lätta, vilket leder till ett lägre kostnadstryck för bolagen, säger Hjalmar Ahlberg.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se, Johanna Åfreds, johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.