Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sabo kritiserar nordiska byggpriser

Publicerad: 25 februari 2013, 13:54

Höga byggpriserna i Sverige, Danmark, Norge och Island minskar människors möjligheter att flytta dit jobben finns och hämmar därmed tillväxten i de respektive land. Det menar NBO som besökt Finland för att ta del av landets arbete med lägre byggpriser och högre bostadsproduktion.


Föreningen NBO, Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer, hänvisar till Eurostat-statistik som visar att Norden har högst byggpriser i Europa. Medan snittindex i EU är 104, ligger Norge på hela 172. Tätt efter kommer Sverige, Island och Danmark med 168, 146 respektive 130. Finland har däremot lyckats bättre än sina grannländer, där är byggprisindex 115.

– Det finns inget logiskt försvar för att det ska skilja så mycket. Finland har samma klimat som oss och bygger på likartat sätt som vi gör. De finska byggpriserna gör att det nyproduceras tre gånger fler bostäder per tusen invånare där jämfört med i till exempel Sverige, säger Kurt Eliasson, ordförande för NBO och vd för svenska Sabo.

– Näringsministrarna i de nordiska länderna har en gemensam ambition att Norden ska vara en öppen region med fri konkurrens över landgränserna. Förra året togs därför beslut om att särskilt fokusera på den gemensamma nordiska byggmarknaden. Det är mycket bra att ministrarna så tydligt uppmärksammat problemen denna marknad. Men vi behöver redan nu se konkreta åtgärder. Vi kan inte längre vänta med att hindren för ett effektivt och prisvärt bostadsbyggande i Norden röjs undan, säger Kurt Eliasson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.