Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

SBAB tror marknaden faller med 30 procent

Publicerad: 19 februari 2019, 13:04

De stora byggbolagen kan delvis hålla uppe produktionen genom att rikta om resurser till annat byggande, till exempel av infrastruktur och offentliga lokaler, hänvisar Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Nedgången i antalet nya bostäder kommer att dra ned BNP-tillväxten 2019 i förhållande till 2018 enligt SBAB.


Ämnen i artikeln:

SCBSBAB

SBAB ligger än så länge kvar med bedömningen att bostadsinvesteringarna faller med 30 procent 2019 i förhållande till 2017. SCBs nya rapport och signaler från bland annat JM Stockholm, Bonava och Veidekke och deras stora tapp i antalet påbörjade bostäder är illavarslande, anser SBAB.

– Fallet är förstås olyckligt sett till att det råder stor bostadsbrist i våra stora inflyttningsregioner, en brist som dessutom kommer att tillta de kommande åren. Men också sett till att vi nu ser tydliga tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SCBs rapport visar nedgång i bostadsbyggande.

Han hänvisar samtidigt till Nyhetsbyrån Direkts sammanställning från igår som visade att antalet sålda nyproducerade bostäder gick upp relativt mycket mellan det tredje och fjärde kvartalet förra året.

– Informationen spretar åt lite olika håll nu avseende framtiden för nyproduktionen. I kombinationen med de mycket svaga förväntningar husbyggarna hade i Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer ligger vi än så länge kvar med bedömningen att bostadsinvesteringarna faller med 30 procent 2019 i förhållande till 2017. Bland prognosmakarna var vi tidigt ute med att förutspå en stor nedgång i bostadsproduktionen, men sett till det låga antalet påbörjade lägenheter det fjärde kvartalet är det möjligt att vi kan komma att behöva revidera ned bostadsproduktionen ytterligare i vår kommande prognos, säger Robert Boije.

De stora byggbolagen kan delvis hålla uppe produktionen genom att rikta om resurser till annat byggande, till exempel av infrastruktur och offentliga lokaler, påpekae Robert Boije.

– Samtidigt kan nedgången i antalet påbörjade bostäder också smitta av sig på en nedgång i infrastrukturinvesteringarna. Men att nedgången i antalet nya bostäder kommer att dra ned BNP-tillväxten 2019 i förhållande till 2018 står mer och mer klart, säger Robert Boije.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

SCBSBAB

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.