Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Serverhallar NCC:s nya chans

Publicerad: 15 februari 2012, 15:07

NCC Construction bildade vid årsskiftet affärsenheten Datacenter och hoppas på nya uppdrag när världens behov av datorkraft växer. Bakom satsningen finns uppdraget att bygga Facebooks serverhall i Luleå, den första utanför USA.


– Vi har bildat affärsenheten för att utveckla vår kompetens att stödja kunderna i deras mycket speciella behov och snabba förändring, säger Erik Nerell, chef för den nationella affärsenheten Datacenter.

NCC:s har fått 50 procent av ordern, som är värd totalt 800 miljoner kronor. Den är ett samriskprojekt med de amerikanska företagen DPR Construction och Fortis Construction, som har byggt Facebooks serverhallar i USA. NCC:s uppdrag omfattar hela den första byggnaden och installationer i halva hallen, fram till servrarnas elmatning.

– Det är extremt komplexa installationer med mycket stora krav på driftsäkerhet, kylning och elförsörjning, säger Erik Nerell.

Bygget av serverhallen i Luleå är ett av de mest uppmärksammade it-projekten i värden. Om NCC får order på de övriga två hallarna blir projektet en större affär än det eventuella byggandet av en Öresundstunnel.

Av flera artiklar i internationell press framgår det att it-giganter som Google, Apple, Microsoft, Yahoo, Amazon och Youtube ständigt söker efter platser att bygga ut sin processorkraft och digitala lagringskapacitet. Google har till exempel köpt Stora Ensos nedlagda pappersbruk i finska Hamina och byggt om det till serverhall.

Har ett bolag börjat bygga på en plats intresserar det ofta fler som litar på det första bolagets research, enligt Erik Nerell.

– Den här typen av kluster har redan skapats i exempelvis North Carolina i USA, säger han.

Facebook valde Luleå av främst tre skäl: Säkert elnät utan elavbrott på starkströmsnätet sedan 1970, bra tillgång till nät av datafiber samt tillgång till billig och klimatneutral elproduktion.

Att Sverige är ett politiskt stabilt land med jämförelsevis enkla bygglovsförfaranden bidrog också, liksom det statliga investeringsstödet på drygt 100 miljoner kronor, enligt tidningen Computer Sweden.

Byggandet av Facebooks serverhallar kommer att omsätta 3–5 miljarder kronor och skapa 300 arbetstillfällen. Det bloggar Anders Granberg, vd för bolaget North Sweden Datacenter Locations, som bildats för att locka fler serverhallar till regionen.

Det bolaget och en delegation från kommunen, näringslivet och Luleå tekniska universitet har nyligen besökt USA. Efter resan tror Luleås kommunalråd Karl Petersen att ytterligare ett företag kommer att bygga en serverhall i kommunen inom tre år.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.