Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Signaler om svagare tillväxt

Publicerad: 26 mars 2014, 09:50

Bygg backar mest i Konjunkturinstitutets barometerindikator och ligger nu nära det historiska genomsnitt. Foto: Björn Dickson

Foto: Björn Dickson

Konjunkturinstitutets Barometerindikator signalerar om svagare tillväxt under de första månaderna 2014. Men Konjunkturinstitutets bedömning är ändå att den konjunkturåterhämtning som inleddes fjärde kvartalet 2013 ska fortsätta.


Under mars månad sjönk Barometerindikatorn, Konjunkturinstitutets konfidensindikator för svenskt näringsliv, med 2,5 enheter. Efter att ha minskat med 3,1 enheter i februari har den därmed backat 5,6 enheter på två månader.

Barometerindikatorn sjönk inom alla näringssegment i mars. Allra mest sjönk den för bygg- och anläggningsverksamhet där den backade med 3,6 enheter. Enligt Konjunkturinstitutets rapport har byggföretagen justerat ned både sina omdömen om orderstocken och sina sysselsättningsplaner.

Trots nedgången ligger Barometerindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet nära det historiska genomsnittet. Och indikatorerna för detaljhandel och privata tjänstenäringar ligger fortfarande klart över sina historiska genomsnitt.

Enligt Konjunkturinstitutet är Barometerindikatorns nuvarande nivåer förenliga med en BNP-tillväxt strax överhistoriskt medelvärde och bedömningen är att konjunkturåterhämtningen som inleddes fjärde kvartalet 2013 ska fortsätta.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.