måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Skanska rivstartar med bostadsbyggande

Publicerad: 28 december 2009, 13:38

Byggjätten pekar på ökad optimism som bakgrund till beslutet att kraftigt öka bostadsbyggandet i Sverige under första halvåret 2010.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Skanska möter det nya året med en rivstart inom bostadsbyggande i Sverige. Under första halvåret 2010 planerar Skanska att påbörja närmare 750 nya bostäder i Sverige.

Mycket grovt räknat handlar det om investeringar på över 1 miljard kronor.

– Vi känner ökad optimism efter ett turbulent år. För ett år sedan var antalet nystarter i stort sett lika med noll. Nu gör vi en offensiv satsning, säger Peter Svensson, Sverigechef för affärs- och projektutveckling på Skanska Nya Hem.

Beslut om det ökade bostadsbyggandet har fattats nyligen. De bostäder som Skanska börjar bygga under första halvåret 2010 kommer att ligga i de tre storstadsregionerna, i stort sett utan undantag.

I Stockholmsregionen planeras omkring 500 nya bostäder med byggstart under första halvåret 2010.

I Göteborg med omnejd rör det sig om cirka 120 nya bostäder och i Malmöregionen byggstartas 100–120 nya bostäder.

Av dessa 700–750 nya bostäder planeras 150–200 bli villor och resten bostäder i flerbostadshus.

– Det här innebär en flerdubbling av vårt bostadsbyggande om man jämför med läget för ett år sedan. Då drog vi rejält i handbromsen. Nu blickar vi framåt och försöker matcha det behov som vi ser kommer att finnas om ett par år, då de bostäder som vi börjar bygga nu blir klara, säger Peter Svensson.

När Lehman Brothers gick omkull i september 2008 frös den svenska bostadsmarknaden till is. Sedan dess har Skanska Nya Hem, liksom andra bostadsbyggare, haft fokus på att sälja redan byggda bostäder. Att bygga nytt har inte varit aktuellt.

Men under det gångna året har det lossnat på marknaden.

– Ränteläget har varit mycket gynnsamt och vi har haft bostäder i bra lägen. Dessutom är det lättare att sälja en bostad som verkligen finns och som kunden kan se i verkligheten än att sälja på broschyrer, säger Peter Svensson.

Skanska har starka finanser och kan därför bygga utan att vara beroende av bankerna. Däremot har Skanska påverkats indirekt, när bostadsköpare ska ansöka om lån hos banken.

För de bostäder som Skanska planerar att börja bygga under det kommande halvåret har Skanska som krav att 40–60 procent av bostäderna i ett projekt är sålda, innan man börjar byggas.

– I några få undantagsfall startar vi bostadsprojekt utan krav på att en viss andel av bostäderna är sålda i förväg. Det gäller verkligt bra lägen i Stockholm, säger Peter Svensson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev