Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Skanska ser ljusare på svensk bostadsmarknad

Publicerad: 11 juni 2009, 09:07

Efter att ha hållit ett stadigt grepp om handbromsen när det gäller nya bostadsprojekt, så är Skanska nu redo att dra igång nya projekt – åtminstone i Sverige och Norge. De finska och tjeckiska bostadsmarknaderna är fortfarande nattsvarta.


Vid en kapitalmarknadsträff den 10 juni presenterade Skanska siffror för april och maj, men trots en hel del positiva tecken, intäkterna inom byggverksamheten ligger i princip på oförändrad nivå under årets fem första månader jämfört med samma period i fjol, så är prognoserna för helåret oförändrade. Koncernchef Johan Karlström räknar fortfarande med ett volymfall på 15 procent i Norden och 10 procent totalt för hela koncernen.

På bostadssidan har Skanska under våren sålt 943 bostäder jämfört med 1275 under samma period i fjol, men nu pratar man om ett trendskifte. Under maj såldes 300 lägenheter.

–När det gäller bostäder i Sverige och Norge så börjar det bli dags att byggstarta igen, säger Johan Karlström.

I Sverige hade Skanska vid månadsskiftet maj/juni 2297 bostäder under produktion och av dessa var 1660 sålda. Av de färdigställda lägenheterna i Sverige var 42 osålda vid utgången av maj. Totalt – inklusive Norge, Finland, Estland och Tjeckien – hade Skanska 4083 bostäder under produktion i slutet va maj.

Tor Krusell ansvarar för bostadsutvecklingen i de nordiska länderna (där Estland sorteras under Finland):
–Vi har fortsatt byggstartstopp i Finland. När det gäller Sverige och Finland är vi redo att starta nytt och volymmässigt handlar det kanske om att för varje gång vi säljer två bostäder så kan vi starta en ny, säger Tor Krusell.

–Jag räknar med att vi kommer att bli mer aggressiva i Stockholm, men samtidigt ska de projekt vi startar passa in i vår strategi med rätt produkt på rätt marknad. Vi drar ner vårt fokus från 15 till 11 städer och vi bantar organisationen. I Norden var vi vid ingången av året ungefär 500 personer. Vid nästa årsskifte kommer vi att vara ner i ungefär 300.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.