Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Skanska testar biodiesel för minskat koldioxidutsläpp

Publicerad: 9 Juli 2009, 07:37

Som ett led i arbetet med Grön arbetsplats testar Skanska en inblandning av 30 procent biodiesel istället för standarddiesel på en av projektets grävmaskiner. Genom bränslebytet förväntas de fossila koldioxidutsläppen minska med 19 procent.


Testet kommer att pågå i tre månader, och Skanska kommer bland annat att titta på bränsleförbrukning och maskinstyrka. Därefter tas beslut om eventuell fortsättning med den 30-procentiga inblandningen.

– I vårt miljöarbete erbjuder vi gröna lösningar för våra kunder. Då vill vi naturligtvis även att våra egna processer och tillvägagångssätt är miljövänliga. Det innebär att vi tidigt vill vara med och skapa oss erfarenheter när nya miljövänliga lösningar presenteras, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

Ett tjugotal Skanska-byggarbetsplatser runt om i landet klassas i dag som Gröna arbetsplatser. För att uppnå status som Grön arbetsplats handlar det bland annat om att se över belysning, uppvärmning och övrig energiförbrukning men också om att ställa tuffare krav på kemiska produkter och hårdare miljökrav på fordon. Bland kriterierna finns sortering av avfall utöver kraven enligt lag, rutiner för fortlöpande information om miljöarbetet till dem som arbetar där, samt utbildning av maskinförare och förare av tunga fordon i sparsam körning och mycket annat.

Biodiesel används bland annat redan på Flygbussarna till Arlanda.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.