Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Skanskas vinst oförändrad

Publicerad: 7 november 2011, 12:49

Skanskas vinst för tredje kvartalet lika stor som förra året.


Skanska redovisar en vinst på 1 658 miljoner kronor för tredje kvartalet, något mer än analytikernas prognos på 1 627 miljoner kronor, enligt Reuters. Vinsten är nästan exakt lika stor som samma period förra året, 1 656 miljoner kronor. Även omsättningen ligger i nivå med förra årets.

– En positiv trend är att antalet ordrar har ökat under årets första nio månader, säger Skanskas vd och koncernchef Johan Karlström.

Orderingången för tredje kvartalet var 34,2 miljarder kronor, jämfört med 28,8 miljarder kronor tredje kvartalet 2010.

Men Skanska är inte opåverkade av den finansiella oron i Europa. Bostadsmarknaden svalnar och konkurrensen om anläggningsprojekten ökar, enligt Johan Karlström.

– Det tar längre tid att sälja bostäderna och därför startar vi också färre nya projekt. Det här är en utveckling vi ser i både Sverige och Finland.

För Skanskas kommersiella fastighetsutveckling är läget ett annat. Johan Karström menar att den finansiella oron till och med kan ha positiva effekter på det marknadssegmentet.

– Vi utvecklar fastigheter som är moderna, gröna och centralt belägna i storstäder. De är mycket attraktiva investeringar nu när aktiemarknaden är osäker. Vi ser en ökad efterfrågan och det märks också i vår verksamhet. Idag har vi 26 pågående projekt av den typen. Det är rekord.

Skanska redovisar goda resultat för verksamheten i Sverige, Polen USA och Storbritannien. Norge, Finland och Sydamerika påverkas av projektnedskrivningar men Johan Karlström tror på en stabil utveckling framöver. Verksamheten i Tjeckien är mer osäker.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.