Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Skapliga börskurser hos Europabyggarna

Publicerad: 16 Juni 2008, 11:24

Trots stigande oljepriser, allmän inflationsoro och – på många håll – fallande bostadspriser, så blev maj en hygglig börsmånad för de noterade europeiska byggbolagen. I snitt steg kurserna med nästan 3 procent. Men här fanns både vinnare och förlorare och de svenska byggarna tillhörde förlorarna. Det visar en sammanställning av Construction Europe.


De svenska företagen på Construction Europes lista – NCC, Peab och Skanska – tappade tillsammans drygt 6 procent i snitt under maj (Skanska var den enda av de tre som visade plus, med en svag förbättring på 1,7 procent).

Britterna gick också tillbaka. Balfour Beatty föll 3,7 procent, Carillion tappade 0,6 procent, Kier landade på -6 procent och Taylor Wimpeys aktie rasade hela 26,4 procent. I Storbritannien ser de allmänna ekonomiska prognoserna allt dystrare ut och för byggarna förbättrades inte situationen av att brittiska bostadsministern Carline Flint föll offer för en paparazzi som lyckades få in skärpan med sitt teleobjektiv på ett hemligt prognosdokument som visar att den brittiska regeringen räknar med att bostadspriserna ska fortsätta falla med 5-10 procent under året.

Men den starka byggbörsen nu är Tyskland med Bilfinger+Berger +7,3, Hochtief + 18,3 och Strabag +17,8. Strabag, med moderbolaget i Österrike, gick ju in på den svenska marknaden via förvärvet av Oden för några månader sedan och nu kom besked om att moderbolaget köper resterande aktier i den tyska dottern – något som marknaden uppenbarligen reagerade positivt på.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.