lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Skenande kostnader sinkar byggtakten i allmännyttan

Publicerad: 16 december 2022, 07:09

"Osäkerheten gör att det blir stopp i många byggprojekt innan man ens har börjat", säger Sofia Hansdotter, expert på fastigheter och nyproduktion på Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande.

Foto: Helene Ahlberg

En stor del av de allmännyttiga bostadsbolagen kommer att bygga färre bostäder nästa år på grund av extraordinära kostnader i pågående projekt. Det visar en färsk enkät från Sveriges Allmännytta.

Ämnen i artikeln:

SvepetSveriges Allmännyttabyggkonjunkturnybyggnation

R


I Sveriges Allmännyttas enkät med 160 svarande företag uppger 44 procent att de ändrat antalet planerade byggstarter 2023 till följd av ökade byggkostnader. Många byggprojekt drabbas nu av extraordinära kostnader.

Läs även: Bostadsbyggandet stort sänke när BNP väntas sjunka 2023

Även i projekt med fastpris har många bostadsbolag fått aviseringar om prishöjningar, något som är möjligt genom en entreprenadjuridisk klausul om onormala kostnadsökningar som inte använts sedan 1970-talet. Detta har lett till stor osäkerhet om vad den slutliga kostnaden för byggprojekt kommer att bli.

– Det finns inga tydliga riktlinjer i vad som utgör vad som egentligen är en väsentlig prisjustering. Osäkerheten gör att det blir stopp i många byggprojekt innan man ens har börjat, säger Sofia Hansdotter, expert på fastigheter och nyproduktion på Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev