Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Små banker gynnar lokalt bostadsbyggande

Publicerad: 24 mars 2010, 13:32

På orter som har lokala sparbanker fungerar finansieringen av bostadssektorn bättre. – Krisen är mindre synlig på dessa platser, säger Ronny Svensson på Småkom.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Ronny Svensson ställer en rad krav på vad som måste till för att bostadsbyggandet ska komma igång i Sverige. Han representerade Småkom, som är en sammanslutning för landets små kommuner, på ett seminarium på mässan Nordbygg.

Han hävdar bland annat att lokala sparbanker är en grundsten för att få en fungerande kreditgivning på de mindre bygg- och bostadsmarknaderna i landet.

– Sparbanker har stora kunskaper om entreprenörer och hushåll på mindre orter. Det blir en fördel för lokala byggmästare och husbyggare som haft lättare att få lån på dessa platser, säger han.

De stora affärsbankerna har dragit sig undan från landsbygden de senaste åren. 160 kommuner saknar dessutom lokalt baserade sparbanker. Det har uppstått ett glapp mellan utbudet och behovet att kreditgivning på mindre platser, konstaterar Ronny Svensson. Bristerna har enligt honom blivit allt mer markanta sedan staten avvecklade sina bidrag och subventioner till bostadsbyggandet. Hans förhoppning är nu att bankerna ska få upp ögonen för vinsterna som finns att hämta regionalt.

– Under lång tid har alla räknat med att staten är den viktiga aktören för finansiering av byggandet. Bankerna har inte upptäckt ännu att de kan gå in och finansiera lokalt. De har varit mer intresserade av marknader där de kan finansiera stora projekt och få större intäkter.

Ronny Svensson efterlyser också ett fungerande system av kreditgarantiföreningar.

– Kreditgarantiföreningarna har haft för lite kapital vilket gjort att bankerna inte vågat lita på dem. Om staten hade satsat en del av överskottet från statens bostadskreditnämnd i kreditgarantiföreningarna skulle de ha haft mer kapital vilket skulle ha lett till mer byggande på landsorten.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev