Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Småhusbyggarna kräver krisåtgärder

Publicerad: 14 November 2008, 12:22

Krisen för småhus tillverkarna ser ut att bli djup. Nästa år ser marknaden ut att halveras, enligt Mikael Olsson, koncernchef för BWG Homes AB med dotterbolagen Myresjöhus AB och SmålandsVillan AB.


– Vi måste få vår regering att inse allvaret. Vår förädlingskedja är lång och påverkar en stor del i svensk ekonomi, säger Mikael Olsson.

I ett brev till bostadsminister Mats Odell kräver småhusproducenterna handling. En momsåterbäring för bostadsköparna, miljöhuspremie och någon form av statlig kreditgaranti för att skapa trygghet är frågor som småhusbyggarna vill diskutera.

– Vi blir 70 000 fler människor i Sverige i år. I snitt behövs cirka 35 000 bostäder per år för att möta behoven. Nästa år bygger vi cirka 15 000, säger Mikael Olsson.

Han ser förslaget om momsåterbäring som en temporär åtgärd ungefär som ROT-avdraget.
– En momsåterbäring på 5 procent skulle ge 100 000 kronor tillbaka för dem som köper en villa för två miljoner kronor.

Han uppskattar att omkring 800-1 000 anställda i småhusbranschen har varslats hittills i år, men att det varje vecka läggs nya varsel.

– Alla dessa varsel är förödande. Våra yngre medarbetare är de första att drabbas och de som sitter i skolbänken nu kommer tvingas att välja andra vägar. När konjunkturen vänder kommer vi inte att ha kvar vår kompetens. Det är stor risk för kvalitetsbrister, säger Mikael Olsson.

Han befarar samma utveckling som vid krisen i början av 1990-talet, då två generationer sades upp. Nu, 16 år senare, ser vi samma tendens igen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.