Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Småhusen mot botten

Publicerad: 27 april 2011, 12:34

Branschen ser mörkt på framtiden och kräver att bolånetaket slopas.


Det kommer att påbörjas 6 500 nya småhus under 2011, enligt Trähusbarometern från organisationen Trä- och möbelföretagen, TMF.

Det innebär en minskning med drygt 13 procent sedan den senaste beräkningen från januari, då man spådde 7 500 nya småhus under 2011.

För 2012 spår TMF att det byggs 7 000 nya småhus. Organisationen skriver att den låga nivån på byggandet av småhus beror på finansiell oro, bolånetaket, höjningar av reporäntan samt brist på byggbar mark.

– Småhusbyggandet ser ut att hamna på rekordlåga nivåer. Enligt SCB byggdes 7 800 småhus under 2010 och vi tror nu att vi hamnar under den nivån, säger Daniel Wennick, på TMF.

Det har nu blivit tydligt att bolånetaket i hög utsträckning påverkar finansieringen av småhus. När man köper småhus tas hela lånet av konsumenten men vid köp av bostadsrätt tas en stor del av bolånet av föreningen, skriver TMF.

– Om vi ska få ner priserna på småhus i storstäderna måste småhusproduktionen öka och då behöver Finansinspektionen ta bort bolånetaket, säger Daniel Wennick.

Trähusbarometern visar det totala ordervärdet för trähus i en indexserie och det totala ordervärdet för de senaste sex månaderna. Trähusbarometern innehåller också en prognos för trähusbyggandet av småhus.

Trä- och Möbelföretagen spår att 6 500 småhus påbörjas under 2011 enligt senaste Trähusbarometern. Prognosen för 2011 har därmed sänkts från 7 500 småhus i januari.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.