Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Småhusindustrin hackar på halvfart

Publicerad: 28 november 2011, 14:55

Småhusmarknaden fortsätter rasa i senaste Trähusbarometern.


Försäljningen av nya småhus rasade med 36 procent mellan perioden maj-oktober 2010 och motsvarande period i år. Det visar Trähusbarometern som branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF, publicerade i slutet av november.

TMF står fast vid prognosen 6 500 påbörjade småhus under 2011. Däremot har den tidigare prognosen 6 000 påbörjade småhus 2012 nu sänkts till 5 500 - främst på grund av den låga orderingången.

– Vi har sett en stadig försämring. Under det senaste halvåret har otryggheten nästan blivit värre, säger Leif Gustafsson, vd för TMF.

– Trähusindustrins orderingång är en ganska säker indikator på framtida byggande och orderingången har minskat med 36 procent i år, vilket ger den dystra prognosen för 2012. Vi har en växande brist på bostäder i landet och fortsätter nyproduktionen att minska skjuter vi ett ackumulerande problem framför oss.
Småhusbranscher ser fortfarande bolånetaket som den främsta orsaken till det minskande småhusbyggandet. Kryddat med en allmän ekonomisk osäkerhet som bottnar i Euroländernas kris har lånetaket, enligt TMF, närmast betytt tvärstopp i småhusbyggandet.

– Vissa banker tolkar bolånetaket ännu hårdare än de behöver. De kräver insatser på 25 procent i stället för 15 procent. Då blir det i princip omöjligt. Vi kan ha två unga nygifta läkare, bägge med bra inkomster, men de lär ändå inte klara insatsen och får tummen ner av banken, säger Leif Gustafsson.

Vad ser du för möjligheter till en politisk ändring när det gäller bolånetaket?
– Vi uppvaktar regeringen flitigt och får viss förståelse från bostadsminister Stefan Attefall. Men det är finansminister Anders Borg som bestämmer och ursprungskällan till det här är Finansinspektionen. Det ser tufft ut, men det pågår i alla fall en utvärderande utredning om bolånetakets effekter.

Och ert motförslag är tuffare amorteringskrav i stället?
– Absolut. Då kan det unga läkarparet i mitt exempel ha en chans att komma in på banan. Problemet är som sagt att Anders Borg inte vill lyssna. Han, Finansinspektionen och Bostadskreditnämnden verkar närmast förblindade av det grekiska haveriet och av de bubblor de sett i exempelvis Spanien. Situationen är dock helt annorlunda här. Vi har kollat: bankerna har ytterst marginella kundförluster.

Vad blir effekten av en fortsättning med bolånetak?
– Hela kundkedjan drabbas. Yngre familjer kommer inte in på bostadsmarknaden och detta påverkar även försäljningen av bostadsrätter. Nu börjar vi se att Skanska och NCC backar. Bostadsrättsköpare är ofta ett äldre par som först säljer sin villa. Nu är det svårt att sälja villan och därmed stoppar flyttkedjan upp.

Vad landar du i för framtidsprognos?
– Det finns trots allt en del ljuspunkter. Bostadsministern har börjat titta på hur kommunerna hanterar sitt planmonopol och sin planprocess. Det är mycket bra. Vi har ett uppenbart problem med olika kommunala särkrav, med en marktilldelning som favoriserar riksbyggarna och en del orimliga exploateringsavtal. Där kommer det att hända saker. Folk vill gärna bo i hus. Jag räknar med att det framåt 2013 kan börja se lite bättre ut. Våra företag är trots problemen skapligt optimistiska inför framtiden, säger Leif Gustafsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.