Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Småhuspriserna ner 3 procent

Publicerad: 14 januari 2009, 08:49

Småhuspriserna i landet sjönk med tre procent mellan tredje och fjärde kvartalet i fjol, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. På årsbasis är priserna dock oförändrade på riksnivå.


Huspriserna har fallit i nästan samtliga av landets 21 län. De största prisfallen mellan de senaste kvartalen noteras i Gotlands län med 7 procent och Gävleborgs län med 5 procent.

Även i Jönköpings, Kronobergs, Blekinge och Hallands län har huspriserna sjunkit mer än i landet som helhet, nedgången i dessa län är 4 procent.

Enda länet som fortfarande visar på stigande priser är Jämtland, men dessa siffror är inte helt jämförbara p.g.a. att eftersläpningen är extra stor i detta län.

I de tre storstadsområdena, Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö, har huspriserna fallit med 3 procent mellan de senaste kvartalen.
Även på årsbasis faller priserna i dessa regioner. Största prisfallet har Stor-Malmö med 5 procent medan nedgången för Stor-Stockholm och Stor-Göteborg ligger på 2 procent på årsbasis.

Försäljningen av småhus sjönk med cirka 12 procent kraftigt förra året jämfört med 2007, som var ett rekordår vad gäller antalet husförsäljningar.

Genomsnittspriset för en småhusfastighet i landet under fjärde kvartalet i fjol var 1 752 000 kronor.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.