onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Småhustillverkare varslar efter kostnadsökningar – förlorar pengar på levererade hus

Publicerad: 31 augusti 2022, 10:54

Anebyhus slutar tillverka kundunika nyckelhus, vilket innebär att 75 anställda varslas. Foto: Anebyhus

Sveriges småhustillverkare har drabbats hårt av den senaste tidens kostnadsökningar. Nu tvingas Anebyhusgruppen lägga ner sin produktion av kundunika nyckelhus och varslar därför 75 personer.

Ämnen i artikeln:

småhusträhusbyggkonjunkturbyggmaterial

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Anebyhusgruppen har liksom de flesta av småhustillverkarna drabbats av mycket stora kostnadsökningar samtidigt som det uppstått störningar i materialleveranser. Eftersom småhustillverkare enligt lag är förhindrade att höja priserna på ingångna avtal med privatpersoner förlorar Anebyhusgruppen pengar på husen de levererar. Samtidigt har efterfrågan minskat kraftigt hos konsumenterna som fått mindre i plånboken, konstaterar bolaget i ett pressmeddelande.

Läs även: Mångmiljonsmäll för arenabygge efter skenande materialpriser

Anebyhusgruppen har därför beslutat att avveckla produktionen av kundunika styckehus för att i stället fokusera på standardiserade styckehus och affärsområdet B2B som jobbar med kommersiella kunder där bland annat tillverkningen av Bokloks par-, rad- och kedjehus ingår.

– Just nu måste vi fatta många tuffa beslut som påverkar våra kunder, medarbetare och samarbetspartners. Samtidigt är jag övertygad om att styckehusaffären kommer att repa sig framöver då det råder fortsatt brist på småhus. Anebyhusgruppens mål är att vara en ledande aktör på marknaden men för att bibehålla och i förlängningen även förstärka denna position måste vi i grunden förändra på vilket sätt vår styckehusaffär är uppbyggd, säger Fredrik Anheim, vd på Anebyhusgruppen.

Läs även: 418 anställda blev av med jobbet i sommarens 15 största byggkonkurser

Förändringen innebär att Anebyhusgruppen måste dra ner på personalen, framför allt inhyrd men även egen personal. Därför har hustillverkaren lagt in ett varsel som berör cirka 75 personer. 

Läs även: Vd:n om industriella bostadsbyggaren Sizes konkurs: ”Vi gick från att tro att vår fabrik var full, till att den var tom” 

På lång sikt finns det ett fortsatt stort behov av Anebyhusgruppens produkter, menar Ann-Louice Windblixt, som är affärsområdeschef för styckehus.

– Med en hög industrialiserings- och standardiseringsgrad så kommer vi att kunna sänka våra kostnader och samtidigt höja kvalitén, vilket i slutändan kommer gynna våra kunder, säger hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev