Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sned konkurrens enligt Byggnads och Peab

Publicerad: 13 september 2010, 11:35

Byggbolag från andra länder favoriseras enligt Mats Paulsson och Hans Tilly.


Trafikverket sätter inte tydliga gränser för hur utländska entreprenörer ska förhålla sig till lagar och avtal på den svenska arbetsmarknaden. Det skrev Peabs vd Mats Paulsson och Byggnads ordförande Hans Tilly i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 7 september.

Mats Paulsson säger att det är fel att rikta kritik bara mot Trafikverket.

– Det här gäller all offentlig upphandling, säger Mats Paulsson till Byggindustrin.

Jan Schönbeck, ansvarig för inköp och upphandling på Trafikverket, säger att det är bekymmersamt om det som står i debattartikeln stämmer.

– Vi har alltid en dialog med våra utländska huvudentreprenörer. Däremot kan vi inte kontrollera vad som sker i nästa led, hos underentreprenörerna och deras underentreprenörer, säger Jan Schönbeck.

I artikeln i Svenska Dagbladet skrev Mats Paulsson och Hans Tilly bland annat att:

”Trafikverket aktivt söker utländska entreprenörer utan att sätta tydliga gränser för hur dessa ska förhålla sig till det regelverk med kollektivavtal och lagstiftning som är en förutsättning för den svenska modellen.”

Hans Tilly och Mats Paulsson hänvisade till en LO-rapport som kom i somras. Enligt rapporten är 45 procent av dem som arbetar i Norra Länken, Citybanan, och Citytunneln skattskyldiga i andra länder än Sverige.

”LO-rapporten visar att det snarare är regel än undantag att arbetstiderna går långt över det tillåtna, att anställningskontrakten är korta och kan sägas upp på dagen, att övertidsarbete sker utan ersättning och att olyckstalen ligger långt över genomsnittet.”

De två artikelförfattarna krävde en konkurrensneutral skattelagstiftning. De talade om skattfrihet för inhyrd utländsk personal.

De skrev: ”I dag kan en person som är bosatt utomlands och arbetar för en utländsk arbetsgivare arbeta skattefritt i Sverige upp till sex månader enligt svenska regler. En sådan skattefrihet finns inte i andra jämförbara länder och snedvrider svenska företags lönekostnader.”

– Inte förrän nu har jag förstått att den här skattefriheten finns för utländska byggare, det är väldigt snett att den finns. Det är uppenbart att svenska och utländska byggare inte konkurrerar på lika villkor, säger Mats Paulsson.

Han understryker att Trafikverket inte är en dålig upphandlare.

– Trafikverket har blivit en proffsig upphandlare som ser till slutkostnaden, säger Mats Paulsson.

Jan Schönbeck på Trafikverket säger att han inte vet hur vanligt det är att utländska personer arbetar i projekt som Trafikverket upphandlar, för att sedan lämna landet inom sex månader för att slippa skatt.

– Men jag förstår att detta kan vara ett bekymmer för svenska bolag. Det här är en möjlighet som utländska bolag kan utnyttja och om man vill ändra detta så är det lagstiftningen som måste göras om, säger Jan Schönbeck.

Han säger att Trafikverket tar LO:s rapport från i somras på stort allvar.

– Samtidigt välkomnar vi den utländska konkurrensen eftersom vi anser att den kan bidra till att höja produktiviteten hos de svenska byggföretagen. Om de utländska bolagen bidrar tiol skärpt konkurrens kan de svenska bolagen börja tänka i nya banor, säger Jan Schönbeck.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.