Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Södermanland växer mest i år

Publicerad: 11 november 2013, 10:07

På de flesta regioner i landet står marknaden fortfarande och väger. Södermanland är ett undantag. Enligt Sveriges Byggindustriers prognos ökar bygginvesteringarna i länet med 27 procent i år jämfört med förra året. Ytterligare sex län visar positiva tillväxtsiffror både i år och nästa år.


”Jag tror att så gott som alla byggare i Södermanland kommer att landa på riktigt fina utfall för byggåret 2013”, säger Krister Karlsson, chef för HMB Constructions Eskilstuna-kontor. På de flesta regioner i landet står marknaden fortfarande och väger. Södermanland är ett undantag. Enligt Sveriges Byggindustriers prognos ökar bygginvesteringarna i länet med 27 procent i år.

Byggmarknaden står fortfarande och väger, men några regioner har riktigt bra fart just nu. I BI:s lokala, länsvisa prognoser sticker sex län ut – Södermanland, Örebro, Kronoberg, Jämtland, Norrbotten och Västerbotten.

Investeringarna i Örebro spås öka med 17 procent i år och 2 procent 2014.  Där är det det offentliga anläggningsbyggandet, bostadsbyggandet och det privata husbyggandet som är motorn. Det största klivet gör det privata husbyggandet, plus 125 procent i år och ytterligare 12 procent 2014.

Fortsatt heta Norrbotten väntas öka investeringsvolymerna med 4 procent i år och 12 procent nästa år. Här är problemet att det trots en snabbt växande befolkning i Luleå byggs för få bostäder på grund av markbrist (se reportage i Byggindustrin 33/2013).

Västerbottens prognos pekar mot plus 8 procent i år och ytterligare 5 procent nästa år. Här ligger anläggningsbyggandet på stabila nivåer samtidigt som investeringarna i både bostäder och lokaler ångar på med hygglig fart.

I Kronoberg, som väntas öka med 6 procent i år och 10 procent 2014, är det framför allt bostadsbyggandet som ökar kraftigt. Där spås investeringarna öka med 88 procent i år, jämfört med året innan, och fortsätta uppåt med 29 procent 2014.

I Jämtland spretar investeringsmönstren för de olika marknadssegmenten, men investeringarna i länet ökar 11 procent i år, jämfört med 2012, och ytterligare 3 procent nästa år. Sticker ut gör det privata husbyggandet som visar en kraftigt uppåtgående kurva de närmaste två åren, plus 23 procent i år, jämfört med 2012, och plus 158 procent 2014. Till ekvationen ska dock läggas att 2012 var ett riktigt bottenår.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 14–16 i Byggindustrin 36/2013 som är ute den 8 november. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.