Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sortera är silver skippa är guld

Publicerad: 11 maj 2012, 08:06

Byggsektorn i Sverige producerar årligen drygt 3 miljoner ton avfall. Men det går att förebygga byggavfall och det är dessutom lönsamt. Det visar en ny rapport som Tyréns gjort i samarbete med Stockholms läns landsting och Skanska.


Här finns pengar att spara – både vad gäller materialinköp och kostnader för avfallshantering.

– Vi har kommit rätt långt när det gäller sortering och återvinning, men här ville vi fokusera på åtgärder som hindrar att avfall uppstår. Det finns helt klart en potential. Brittiska erfarenheter visar att kostnaderna för avfallshantering kan mer än halveras när man förebygger avfall systematiskt, säger Elisabet Höglund på Tyréns.

I rapporten Att minska byggavfallet – en metod för att förebygga avfall vid byggande har Elisabet Höglund och Gunnar Fredriksson, också på Tyréns, bland annat tagit avstamp i erfarenheterna från Skanskas brittiska verksamhet och erfarenheterna från Skanskas sjukhusbygge Barts Hospital i London.

Vid Barts Hospital bedrev Skanska UK ett pilotprojekt med syfte att testa arbetssätt och lösningar för att minska mängden avfall. Resultatet i London blev att avfallskostnaderna mer än halverades jämfört med andra jämförbara projekt.

– Avfallsstrukturen är annorlunda i Storbritannien. Fjärrvärme är relativt ovanligt och man bränner inte så mycket. Det gör också att fokuseringen på att verkligen minska avfallen kanske blir mer tydlig där, säger Elisabet Höglund.

Den åtgärd som vägde tyngst vid sjukhusbygget i London var upprättandet av ett logistikcenter strax utanför byggarbetsplatsen. Härifrån kunde material och flöden hanteras smartare och leveranserna till byggare och installatörer kunde ske vid exakt rätt tidpunkt.

Logistikcentret innebar att mängden byggmaterial som skadades eller förstördes minskade och transporterna sjönk med 75 procent. Skanska använde sig också av förmonterade moduler för exempelvis vatten-, avlopps- och elinstallationer. Kompletta sektioner med utrustning levererades till bygget för direktmontage.

Tyréns rapport levererar en rad rekommendationer om hur man minimerar byggavfall. Det handlar till stor del om att involvera samtliga led inom byggprocessen.

– Det handlar mycket om materialhantering, logistik och hur husen utformas. Allt är inte jätteenkelt, men samtidigt heller inte någon ”rocket science”. Vi föreslår ganska handgripliga åtgärder. Kompetensutveckling är viktigt, inte minst när det gäller arkitekter och övriga projektörer. Mycket är naturligtvis vunnet om man tar hänsyn till avfallsproblemen redan när man bestämmer utformning och materialval, säger Elisabet Höglund.Så här minskar du avfallet på bygget
Förutsättningar på företagsnivå: Kompetensutveckla nyckelgrupper, samarbeta strategiskt med leverantörer, ställ krav i ramavtal.

Utformningen och materialval: Välj prefab där det är möjligt, projektera i 3D och använd bim för att minska riskerna för fel och krockar, använd standardiserade lösningar och standardmått.

Logistik och materialhantering: Se över hela processen för materialhanteringen, materialplanera, upprätta logistikcenter och lagra materialet på ett ställe.

Inköp: Ta hänsyn till materialrelaterade aspekter vid upphandlingen – möjligheter till måttbeställning, förpackningar, retursystem, möjlighet till återtagande av obrutna förpackningar.Källa: Rapporten Att minska byggavfallet, Tyréns.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.