Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Spanjorer försöker ta över Hochtief

Publicerad: 16 november 2010, 13:58

En spansk-tysk konstellation skulle i realiteten innebära att ACS blir världens största byggare.


Det har uppstått en tuppfäktning och ägarkamp mellan två av världens största byggbolag. I den ena hörnan, Spaniens största byggare, ACS - Acitividades de Construcción y Servicios härförd av sin ordförande Florentino Perez. I den andra, Tysklands etta, Hochtief. Den spanska jätten har lagt ett fientligt bud på sin tyska kollega.


Genomförs affären skulle den spansktyska konstellationen pro forma, beräknat på 2009 års siffror, få en omsättning på drygt 360 miljarder kronor. Det skulle göra koncernen ACS + Hochtief till Europas största byggare som volymmässigt skulle passera franska Vinci och Bouygues. I realiteten skulle det bli världens största byggbolag, om man bortser från den kinesiska infrastrukturmarknaden och de statliga kinesiska jättebolagen som huserar där för tillfället.


Men affären är långt ifrån oproblematisk. ACS har haft en större minoritetspost, för närvande 29 procent, av Hochtief sedan en tre år tillbaka. Men ACS har hela tiden bedyrat att man sett innehavet som en ren placering utan maktambitioner. Den 16 september presenterade plötsligt ACS ett bud - åtta ACS-aktier för fem Hochtief-aktier - med ett beräknad värde på 26 miljarder kronor.


Tyskarna svarade med förvåning och ser budet som fientligt.
"Det här kom som en fullkomlig överraskning helt i strid med de besked vi tidigare fått från ACS", kommenterar Hochtiefs koncernchef Herbert Lütkestratkötter.


Det var bara början. Den tyska ledningen, personalen och de tyska minoritetsägarna hytter med nävarna åt det spanska budet och har bland annat uppvaktat Tysklands förbundskansler Angela Markel och försökt förmå henne att skärpa de tyska uppköpsreglerna - utan resultat.


Bakom ACS står Florentino Perez, tillika ordförande i fotbollsklubben Real Madrid. Han skapade dagens byggigant genom att slå ihop ACS och Spaniens då största byggare Grupo Dragados för sju år sedan.


Hochtief - i dag världens åttonde största byggbolag med en omsättning på 194 miljarder kronor - påminner en hel del om Skanska. Bägge har sedan länge tillhört Europas och världens största byggbolag. De har ungefär samma verksamhetsinriktningar - "allbyggare" - och bägge har en tydlig internationell profil. Hochtief, som hämtar 88 procent av sina volymer från marknader utanför Tyskland, är ännu mer internationellt än Skanska.


De är också tuffa konkurrenter, inte minst i USA, där bägge tillhör det absoluta toppskiktet och siktar på ungefär samma marknadssegment. Hochtief äger ett av USA:s största byggbolag, Turner Corp.


Hochtief kontrollerar även 54 procent av den Sydney-baserade vinstmaskinen Leighton Hodlings, Australiens största byggare, som förra året omsatte 80 miljarder med en rörelsemarginal på 4,5 procent. Trots det tyska ägandet lever Leighton som en självständig koncern på marknaderna i Australisen, Sydostasien och Dubai.


Leighton räknas inte som dotterbolag och räknas inte in i Hochtiefs koncernvolym. Tyskarna har hittills nöjt sig med insyn och generösa utdelningar.
Hochtief har försökt utnyttja innehavet i Leighton för att stoppa spanjorerna. Hochtief har försökt förmå australienska myndigheter att tvinga ACS att lämna ett kontantbud till minoritetsägarna i Leighton, något som skulle betinga en ytterligare kostnad för ACS på drygt 3 miljarder euro och som skulle göra hela affären för dyr för spanjorerna.


Men försöket blev ingen större framgång. Den australiska myndigheten, the Takeover Panel, beslutade den 8 november att den inte kommer att gå vidare i ärendet.


Det spanska budet löper vidare fram till februari nästa år.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.