Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stabil byggkonjunktur i Halland

Publicerad: 30 oktober 2008, 14:48

Det ser ut som om Hallands goda byggkonjunktur står sig – med oförändrade investeringsvolymer - över både resten av 2008 och 2009. Det visar en färsk konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI).


– Pessimismen har spridit sig snabbt bland hushållen, men samtidigt har vi en situation i Halland där de strukturella förhållandena talar för en fortsatt god efterfrågan på bostäder, säger Rickard Gegö, chef BI Halmstad.

Bostadsinvesteringarna i Halland har legat på en relativt hög nivå under de tre senaste åren. Under förra året sjönk dock investeringarna något och under 2008–2009 väntas endast en marginell förändring.

Även volymerna för det övriga husbyggandet har legat på skaplige nivåer under de senaste åren med utbyggnad av köpcenter, en ny arenahall och offentliga ombyggnationer av exempelvis Varbergs sjukhus. Under 2009 väntas framför allt de privata lokalinvesteringarna falla tillbaka något medan de offentliga ökar.

– I dagsläget har många företag fullt upp med att slutföra pågående lokalprojekt, men få nya projekt tillkommer. Den osäkra utvecklingen på finansmarknaden gör att projekt skjuts på framtiden. Vi förväntar oss därför en något svagare utveckling under 2009, särskilt på den privata lokalmarknaden, fortsätter Rickard Gegö.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.