Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stabilt på den tyska byggmarknaden

Publicerad: 26 november 2010, 11:23

Den stora nedgången kom efter återföreningen för omkring 20 år sedan.


Den europeiska byggmarknaden håller på att återhämta sig efter recessionen. En av de stabilaste marknaderna är Tyskland, som också berördes mindre av nedgången 2009 än länder som Frankrike, Italien, Spanien och Holland.

– Det finns flera förklaringar till stabiliteten i den tyska byggindustrin, säger Jens Wischmann, vd för VDS som representerar våtrumsbranschen och som i förra veckan besökte Stockholm för att presentera ISH-mässan i Frankfurt våren 2011 där energi och miljö står i fokus.

Den tyska byggmarknaden beräknas omsätta 300 miljarder euro i år, vilket är ungefär det samma som 2009. Frankrike tros öka från 230 miljarder kronor till 250, Italien från 2000 miljarder till 230, Spanien från 123 miljarder till 160 och Holland från 66 miljarder kronor till 92.

Det är renoveringar som står för över 80 procent av omsättningen medan nybyggnad står för en knapp femtedel. En förklaring är att investeringar i förbättringar av egna fastigheter är attraktivare för privatmarknaden än att ha pengar i andra sparformer.

– Vi hade vår stora nedgång direkt efter återföreningen. När marknaden väl återhämtade sig efter den påfrestningen, förblev den påfallande stabil, säger Jens Wischmann.

Det finns heller inga tecken på en kommande lånebubbla liknande den brittiska eller amerikanska.

– Det finns gott om bostäder för dem som behöver i de flesta tyska storstäder. Dessutom hyr de flesta hushåll fortfarande sin bostad, det är det normala sättet att bo hos oss.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.