Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stark ekonomi trots nedgång

Publicerad: 28 november 2018, 10:44

Konjunkturinstitutets senaste konjunkturrapport visar på en nedgång i svensk ekonomi. Barometerindikatorn föll i november för andra månaden i rad, till 106,7 från 107,6 i oktober. Trots detta är stämningsläget i ekonomin starkare än normalt.


Det är tillverkningsindustrin som håller uppe stämningsläget i svensk ekonomi just nu. Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg något till följd av ytterligare starka omdömen om de innevarande orderstockarnas storlek. Främst är det konsumtionsvaruindustrin som ser positivt på framtiden.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet föll för tredje månaden i rad och hamnar ungefär i nivå med det historiska genomsnittet. Byggindustrins lägre förväntningar förklaras främst av nedjusterade anställningsplaner vilka  pekar på minskad sysselsättning de närmaste månaderna. Även synen på orderstockarnas storlek dämpades ytterligare något, men är fortsatt starkare än normalt, enligt konfidensindikatorn.

Även tjänstesektorn och hushållen visar en dämpad syn på ekonomin framöver. Inom detaljhandeln ser man ljusare på framtiden. Detaljhandelns konfidensindikator steg 1,9 enheter i november.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.