Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stark hyresmarknad för NCC

Publicerad: 28 maj 2008, 09:25

NCC ser en stark hyresmarknad för 2008 och försäljningen av bostäder har repat sig något under april. Men tillväxten väntas fortfarande bli svagare än 2007.Det framkom under bolagets kapitalmarknadsdag.


På NCCs kapitalmarknadsdag låg fokus på fastighetsutvecklingen.
–Vår utvecklingsaffär har varit svår för analytikerna att förstå, säger Olle Erhlén, vd och koncernchef.

Analytikerna har länge haft svårt att uttyda hur det egentligen går för NCCs fastighetsutveckling, Property Development. Fastighetsutvecklingen redovisas tillsammans med andra delar i koncernen.

Syftet med tisdagens kapitalmarknadsdag i Green Building-fastigheten Västerport på Kungsholmen i Stockholm var att sprida ljus över just fastighetsutvecklingen, som står för en relativt liten del av omsättningen, cirka sex procent, men desto större andel av resultatet, cirka 22 procent 2007.

–Det är en viktig del som vi inte har lyft fram tidigare. Property Develpoments resultat har varit svårt att förutse och det här är ett sätt att hjälpa analytikerna, säger Johan Bergman, IR-ansvarig på NCC.

Peter Wågström, affärsområdeschef för NCC Property Development, gav en bild av en relativt välmående marknad, men där NCC noga bevakar svängningar och tendenser och kräver omkring 20 procents marginal för att starta nya projekt.

Just nu har NCC 36 pågående projekt till ett sammanlagt investeringsvärde på cirka 7 miljarder kronor.

–Vi tror att marknaden kommer fortsätta att gå upp för bra produktioner i bra lägen. När det bara finns en procents marknadsandel för nya kontorsfastigheter kommer det att vara ett väldigt starkt sug efter bra produktion och bra kunder, säger han

NCCs aktie, liksom övriga byggaktier, har åkt berg- och dalbana på börsen den senaste tiden, bland annat på grund av att bolagens senaste rapporter visat på en försvagning av bostadsmarknaden. Så också för NCC. Nu ser bolaget en viss återhämtning under april månad.

Analytikern Olle Nyström på H Q Bank säger att marknaden har en tendens att dra alltför långtgående växlar på den information den får.
– Vad vi letar efter just nu är ju svaghetstecken, när vi förväntar oss en lågkonjunktur, men marknaden tenderar att överreagera, säger han.

När de gäller NCC tycker Olle Nyström att bolaget är lite förteget.
–NCC skulle kunna berätta lite mer om vad de vet till exempel om tendenser efter rapporteringen, ofta har det ju hunnit gå ett par veckor.

Efter ett par timmars genomgång av NCC fastighetsutvecklingsaffär kände Olle Nyström att han hade fått lite mer kött på benen.

Jonas Anderssons, analytiker på ABG Sundal, hållning var fortfarande lite avvaktande.
– Det är ett komplext område och när det gäller de kostnadsbesparingar på fem procent som presenterades för Construction känner jag mig lite luttrad. Branschen har arbetat länge med att sänka kostnaderna men inte åstadkommit något tidigare. Det är inte säkert att det blir fem procents bättre marginal i slutänden, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.