Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Stark marknad trots eurokris"

Publicerad: 7 november 2011, 12:29

Teknikkonsulten Sweco fortsätter att förbättra sitt resultat.


Sweco fortsätter att redovisa starka siffror och god tillväxt. Omsättningen ökade 17 procent under det tredje kvartalet. Tidningen Byggindustrin tar pulsen på Mats Wäppling, koncernchef för Sverige största byggkonsult.

Vi lever i en darrig omvärld. Hur såg det senaste kvartalet ut sett ur Swecos synvinkel?
– Vi har sagt att vi ska fortsätta växa med lönsamhet och det har vi klarat av. Under det sista kvartalet ökade vår omsättning 17 procent och av den ökningen var 11 procent organisk. Det har vi klarat med rimligt bra lönsamhet. Vi har haft en del inkörningsproblem med en polsk verksamhet som vi köpte för ett år sedan och rekonstruktionen har belastat resultatet med 5 miljoner kronor. Annars ser vi inga större bekymmer.

Hur upplever du marknaden i Sverige just nu?
– Den är fortsatt stark. Vår verksamhet i Sverige växte med 20 procent under kvartalet. Faktum är att vi än så länge inte kan spåra någon nedgång som är relaterad till våra verksamheter. Vi har en bra orderstock och är väl rustade för både det fjärde kvartalet och för ingången till år 2012.

Ni har fokuserat på Skandinavien samt Öst- och Centraleuropa. Vilken betydelse har det att ni undvikit den kaotiska euro-zonen?
– Det har tveklöst en betydelse. Vi ser att vissa av våra större konkurrenter, exempelvis i Nederländerna och Storbritannien har problem med att regeringarna på deras hemmamarknader drar ner de offentliga investeringarna. Våra stora marknader i Norden, Öst- och Centraleuropa har bättre prognoser än i resten av Europa.

Vad tror du om de närmaste tolv månaderna?
– Det är svårt att sia. Som jag sa så märker vi inte av någon nedgång ännu. För vår egen del fortsätter vi att tro på en fortsatt lönsam tillväxt. Vi vet också historiskt att när det väl börjar vika neråt så kan det, åtminstone inom vissa segment, gå snabbt utför. Men vi är inte där än. Marknaden ser bra ut.

SWECO TREDJE KVARTALET
Nettoomsättning: 1 274 Mkr (1 089)
Rörelseresultat: 75 Mkr (70)
Rörelsemarginal: 5,9% (6,4)

SNABBFAKTA SWECO
Har 6 200 anställda i elva länder
Omsatte i fjol 5,3 miljarder kronor
Har uppdrag i cirka 80 länder

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.