Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stark NCC-rapport trots bostadsras

Publicerad: 21 augusti 2008, 16:23

NCCs bostadsbyggande har nära nog halverats jämfört med samma period förra året. Men företagets resultat är ändå starkare än analytikerna räknat med.


NCC aktien tog ett litet skutt upp efter redovisningen av årets första halva. En stark entreprenadverksamhet, god orderingång och den högsta orderstocken någonsin gladde marknaden.

Men krisen på bostadsmarknaden har gjort avtryck. Antalet påbörjade bostäder i egen regi har sjunkit från 1 449 under andra kvartalet 2007 till 766 andra kvartalet i år. Igångsättningen minskade på alla marknader utom den tyska. De svaga marknaderna är framför allt Danmark, Norge och Baltikum.

- Vi är försiktiga med starter på grund av att vi ser en avmattning. Men i Stockholm finns en marknad för bra projekt och förhållandevis få färdigställda bostäder, säger Olle Ehrlén.

Även bostadsförsäljningen minskade totalt sett från 1 006 till 964 under perioden. En motstående trend är dock att andelen sålda bostäder i Sverige, Finland och Tyskland varit högre i år än förra året.

Under 2008 kommer en tillväxt kunna upprätthållas, men koncernchef Olle Ehrlén spår dock en ytterligare avmattning på bostadsmarknaden.
- Det är svårt att ge tydliga signaler om 2009.

Vid sina promenader längs med Monteliusvägen på Södermalm i Stockholm räknar Olle Ehrlén just nu 26 byggkranar i Stockholms city, där det byggs flera stora kontor just nu.

- Om ett par år kommer vi inte se lika många, om vi gör det så sysslar de nog med anläggningsprojekt, säger Ehrlén.

Han åser med spänning höstens infrastruktur proposition, som väntas ge mer jobb - antingen på väg eller järnväg. Och det är på anläggningssidan det ser bra ut för NCCs del. Där liksom för övrig husproduktion kross, asfalt och beläggning bedöms förutsättningarna var goda året ut.

Entreprenadverksamheten i NCC Construction utvecklas positivt på flertalet marknader. Tyskland sticker ut. Där har ett bolaget misslyckats med styrningen av ett antal projekt med högre byggkostnader till följd.

- Sammantaget har vi en större orderingång både på kvartal och halvår jämfört med förra året, säger Ehrlén.

Sammantaget redovisar NCC en vinst på 883 miljoner kronor efter finansnetto för andra kvartalet. Motsvarande period förra året redovisade bolaget en vinst på 1 271 miljoner kronor.
Olle Ehrlén är nöjd med det resultatet, efter som vinsten samma period förra berodde på vissa engångseffekter.

- I år har vi sålt färre och mindre projekt i NCC Property Development, är koncernvd:ns förklaring.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.