Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Starkt Skanskaresultat 2009 men pressen ökar

Publicerad: 5 februari 2010, 14:10

Skanskas resultat för 2009 är en kraftig resultatförbättring jämfört med 2008.


– Det här är en stark rapport och marginalerna är de bästa vi har kunnat presentera hittills, sade koncerncefen Johan Karlström i samband med att helårsresultatet presenterades i Stockholm på fredagsförmiddagen.

En viktig del av förklaringen är att många av de projekt som genomfördes 2009 hade tecknats i slutet av högkonjunkturen med den prisbild som rådde då samtidigt som de kunde genomföras i lågkonjunkturens gynnsammare kostnadslägen.
Inför ett kommande resultat för 2010 signalerar Skanska att man räknar med en hårdare press på marginalerna.

Samtidigt fortsätter Skanska att utveckla sin satsning på nya effektivare byggmetoder. Sedan tidigare har koncernen ett beslut att använda sig av BIM, building information modelling, i samtliga nya bostadsprojekt där man är totalentreprenör. Vidare fortsätter utveckling mot en ökande industrialiseringsgrad av själva byggprocessen och att standardisera en ökande andel av innehållet i byggmaterialet.

– Det här är en utveckling som tar flera år, säger Johan Karlström. Men allt som sänker våra kostnader och ökar kvaliteten i byggprocessen har betydelse för våra marginaler.

När det gäller marknadsutsikterna för byggverksamheten, konstaterar Skanska att de europeiska marknaderna är fortsatt svaga och att antalet förfrågningar om nya projekt är fortsatt låga. Norden bryter av mot detta mönster och har en ljusare bild. Trenden är att bostadsbyggandet i Norden börjat vända uppåt.

På den brittiska marknaden förväntar sig Skanska att det offentliga byggandet minskar. Den brittiska marknaden är sedan tidigare präglad av mycket hård konkurrens och med minskade byggvolymer ute till upphandling, räknar Skanska med tuffare framtidsutsikter.

Däremot kan Skanska glädja sig åt en betydande resultatförbättring på närmare en miljard kronor för 2009 jämfört med en förlusten 2008. Rörelseresultatet för Storbritannien för helåret slutade på 464 miljoner kronor jämfört med en förlust på 523 miljoner kronor 2008.

Resultatförbättringen i USA visade liknande utveckling under 2009 jämfört med föregående år. Husbyggnad ökade till 511 miljoner kronor jämfört med 442 år 2008 och infratsrukturjobben resulterade i drygt 1,1 miljarder jämfört med 737 miljoner kronor 2008.

På fredagen betonade Johan Karlström att USA står för en växande andel av Skanskas tillväxtstrategi. Vid sidan av sin styrkeposition på östkusten av kontinenten är det Kalifornien och de nordvästrat staterna som står i fokus för Skanskas intresse, menar Johan Karlström.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News