Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stefan Lindbäck: "Därför väljer vi att minska produktionen"

Publicerad: 22 oktober 2019, 07:07

Lindbäcks Bygg invigde sin superfabrik 2017. Nu varslar den industriella byggaren.

Foto: Mattias de Frumerie

Lindbäcks Bygg varslar 55 anställda och avslutar inhyrningen av ytterligare ett 50-tal personer. Bakgrunden är att produktionen behöver saktas ner i väntan på att inplanerade projekt ska uppföras


Informationen om varslet hos industriella byggaren Lindbäcks Bygg gick ut till de anställda under måndagsmorgonen.

– Vi samlade personalen på morgonen och berättade om våra planer framöver, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Group, till Byggindustrin.

Under november kommer Lindbäcks Bygg att avsluta inhyrningen av 40-50 personer i fabrikerna. Varslet på den anställda personalen omfattar 40 kollektivanställda och 15 tjänstemän. Totalt har Lindbäcks Bygg cirka 600 anställda i dagsläget.

– Varslingsperioden är på fyra månader och förhandlingarna med facket är inledda. Det är inte säkert att vi i slutändan behöver säga upp 55 personer, men det är den ram vi har satt upp, säger Stefan Lindbäck.

Orderingången för Lindbäcks är god, likaså efterfrågan. Stefan Lindbäck förklarar hur det hänger ihop med varslet:

– För ett halvår sedan hade vi en orderstock som sträckte sig 9-10 månader framåt, vilket är i kortaste laget. I dag är den förlängd med några månader. Vad vi ser är att vissa av projekten har moment som drar ut på tiden, grunder som ska gjutas och garage som ska byggas innan vi kan montera våra hus.

Drar ner på produktionen

Detta leder till att Lindbäcks fabriker behöver dra ner på produktionstakten.

– Annars får vi lagra våra komponenter och det vill vi inte, utan väljer att minska produktionen. Som det ser ut nu spiller detta över till första kvartalet 2021, men vi räknar med att gå tillbaka till full kapacitet därefter. Samtidigt är det såklart tråkigt att behöva lägga ett varsel, säger Stefan Lindbäck.

Samtidigt passar Lindbäckskoncernen på att ändra i ledningen. Stefan Lindbäck, som tidigare  har varit vd för Lindbäcks Bygg, går in som vd för moderbolaget Lindbäcks Group.

– För min del handlar det om att fokusera på affärsutveckling, företagskultur och ledarskap, delarna som ligger mig varmast om hjärtat. Inom Lindbäcks Bygg har jag jobbat mycket med det operativa, men nu kan jag fokusera mer på det strategiska, säger Stefan Lindbäck.

Ny vd för Lindbäcks Bygg blir Magnus Edin, i dag vd på drivmedelsföretaget Sun Pine. Han tillträder sin nya tjänst i januari och kommer fokusera på bolagets operativa lönsamhet.
– Vi har rekryterat en kompetent vd som har gjort ett mycket bra jobb i sin nuvarande roll på Sun Pine. Vi välkomnar honom med öppna armar, säger Stefan Lindbäck.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.