Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stockholmare får lägre hyror

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Effektiviseringar ger Svenska Bostäder möjlighet att sänka hyran.

AV ELISABET NÄSLUND
- En vinna-vinnasituation, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Ingvar Wallin om 2006 års avtal.

Där får boende i 43 000 lägenheter en sänkning av hyran med 1,2 procent. Svenska Bostäder får rätten att bestämma standard på det inre underhållet.

- Det gör att vi kan planera underhållet vilket är ett billigare sätt att underhålla beståndet, säger Svenska Bostäders vice vd Sven Belfrage.

De ökade energitaxorna, framför allt fjärrvärmeavgifter, slår hårt mot Svenska Bostäders ekonomi. Däremot har företaget gynnats av det låga ränteläget vilket enligt Sven Belfrage möjliggjort hyressänkningen.

- Idén kom fram under förhandlingarna, som ett sätt att komma överens, säger han.

Det "nygamla" systemet - som var det som gällde fram till för runt 20 år sedan, då systemet med fasta tidsintervall infördes - ska övervakas av ett råd där representanter från Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen ingår. Svenska Bostäder har inte hunnit besluta om hur de nya rutinerna ska se ut.

- Allt underhåll finns dataregistrerat, säger Sven Belfrage. Men det säger ju inte allt om hur det ser ut inne i lägenheterna så vi kommer att behöva göra besiktningar.  

I dag har Svenska Bostäder avropsavtal med ett antal entreprenörer och enhetsprissättning. Om detta ändras i och med det företagsstyrda underhållet är ännu inte klart.

Nästa förhandlingspart för Hyresgästföreningen i Stockholm är privatvärdarna. Hyresgästföreningens krav är hyressänkningar även här.

Branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm tycker inte om Svenska bostäders avtal. Hyrorna behöver i stället höjas för att kompensera kostnadsökningarna, säger vd Christer Jansson i ett pressmeddelande. Han befarar att fastighetsunderhållet kommer att försämras när hyran sänks.

Hyressänkningen motsvarar 750 kronor per år för en genomsnittslägenhet om 70 kvadratmeter. Garage och parkeringsplatser får oförändrad hyra. Överenskommelsen gäller även för dotterbolagen Burspråket, Härolden och Lodet.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.