Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Stockholmsbarometern: Rekordmånga företag minskar antalet anställda

Publicerad: 7 Maj 2009, 09:26

Det nya året har börjat med att rekordmånga företag har sagt upp folk. Enligt prognoserna förväntas utvecklingen fortsätta. Situationen för näringslivet i Stockholms län är nu värre än den var efter det att IT-bubblan sprack. Även branscher som tidigare har stått emot konjunkturnedgången drabbas nu av lågkonjunkturen.


- I grunden har Stockholm ett starkt näringsliv som står sig väl i den globala konkurrensen. Men just nu behövs positiva signaler och framtidstro. Regionens politiska ledning har nyligen enats om ett mycket ambitiöst och välbehövligt paket för infrastrukturen. Nu krävs att regeringen ger tydliga signaler att den svarar upp mot sitt ansvar för att det genomförs. Och mer därtill.

- Regeringen måste också överge planekonomin som modell för finansiering av infrastruktur och bejaka nya lösningar. En samverkan med näringslivet, OPS, skulle ge nya resurser och kunna få fram nya spår och vägar både tidigare och billigare. Projekt som Österleden skulle kunna finansieras helt av näringslivet och brukaravgifter.

Det säger Peter Egardt, vd för Stockholms Handelskammare, med anledning av Stockholmsbarometern.

- Stockholmskonjunkturen ser generellt mörk ut. Tidigare starka branscher som tex databranschen har nu dragits med i konjunkturnedgången och även i byggbranschen är trenden tydligt negativ. Handeln har stora problem, men dagligvaruhandeln utgör en rejäl ljuspunkt. Folk äter mat även i lågkonjunktur, säger Johan Treschow ansvarig för ekonomisk analys på Stockholms Handelskammare.

Rapportens huvudpunkter:

* Stockholmskonjunkturen fortsätter att försämras. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från -15 till -23 under årets första kvartal, vilket är den lägsta nivån under 2000-talet. Situationen för näringslivet är nu värre än när IT-bubblan sprack i början av decenniet. Konjunkturindikatorn för hela landet minskar från -24 till -27.

* Arbetsmarknaden i Stockholm fortsätter att försämras avsevärt under kvartalet. I spåren av lågkonjunkturen når sysselsättningen den lägsta nivån under 2000-talet. För årets andra kvartal väntas antalet anställda fortsätta att minska brett över branscherna. Flest nedskärningar planeras i handeln med motorfordon samt bygg- och tillverkningsindustrin.

* Byggindustrin försämras avsevärt under kvartalet, trots de pågående offentligt finansierade infrastrukturprojekten. Nästan 70 procent av företagen anger minskat byggande, vilket främst beror på minskad efterfrågan på nya bostäder. Vidare verkar det införda ROT-avdraget hittills inte ha fått någon märkbart positiv effekt på branschen i stort.

* Dagligvaruhandeln bibehåller stark tillväxttakt under kvartalet och utvecklas i motsatt riktning jämfört med övriga näringslivet. Nästan 60 procent av företagen noterar ökad försäljningsvolym, vilket förväntas fortsätta. Inköp av varor ökar, försäljningspriser stiger och lönsamheten förbättras.

Hela Stockholmsbarometern finns på: www.chamber.se/stockholmsbarometern

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.