Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Stor enkät om finanskrisen: Konsulterna tror på stabilitet - för egen del

Publicerad: 7 November 2008, 09:35

Trots finanskrisen, snabbt vikande bostadsmarknad och ökat varsel hos bostadsritande arkitekter är majoriteten av de projekterande konsulterna förvånansvärt optimistiska. Det visar en enkät som tidningen Byggindustrin genomfört i samarbete med Sverige Bygger.


Marknaden för de konsulter som kommer in först i byggprojekten – företrädesvis arkitekter och konstruktörer – är starkare än vad man kan tro. I samarbete med Sverige Bygger har tidningen Byggindustrin gjort en enkät med svar från 457 konsulter runt om i landet med tre frågor.

1. Känner ni av en nedgång i orderingången?
2. Känner du till några byggprojekt som lagts i malpåse den senaste tiden?
3. Är du orolig för varsel på ditt företag under 2009.

Enkäten gick ut samtidigt som finansturbulensen var inne i sitt kanske med dramatiska skede. Trots det var optimismen talande. Drygt 57 procent lever med en oförändrat hög orderingång (bara 3 procent kände av en nedgång som de beskrev som kraftig). En fjärdedel kände i och för sig till skrinlagda projekt, men hela 48 procent svarade: Nej, inte ett enda och när det gäller sysselsättningen svarade hela 87 procent att man inte såg någon risk för nerskärningar för tillfället.

Utfallet i enkäten stämmer också bra med Byggindustrins och Sverige Byggers ”Projekteringsbarometer”, som månadsvis mäter värdena på nya projekt (alla projekt mellan 1 och 500 Mkr) som inletts med att konsult handlats upp. Här syns fortfarande ingen nedgång. Mellan augusti och september handlades tidiga projektörer upp till projekt med ett samlat beräknat värde på 14 miljarder kronor. Det är en toppsiffra för året och ligger också högre än någon enskild månad under fjolåret.

Tittar man på segment för segment i ”Projekteringsbarometer” så är den jämna fördelningen överraskande. Anläggning ligger föga överraskande över nivån för de två föregående åren, men de kommersiella och offentliga husprojekten ligger fortfarande väl i nivå med fjolåret och industriprojekteringen ligger över. Men det är bostadssegmentet som överraskar. Det rullar på och som det ser ut nu efter nio månaders mätning kan utfallet mycket väl bli högre än 2007.

Här är ett par anonyma kommentarer från förra veckans enkät:
”Vissa beställare menar att det är nu man ska projektera för att kunna komma ut med förfrågan inom ett halvår till en dämpad byggmarknad och få rätt pris. Det kan innebära att neddragningen kan bli lugnare än den var 1992.”
”Våra uppdragsgivare planerar för investeringar. De tror på större konkurrens ute på entreprenad- och materialmarknaderna och därmed billigare investeringskostnader.”

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.