Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Stor kund drog bolaget med sig i fallet

Publicerad: 20 November 2008, 09:53

En konkurs är sällan en isolerad händelse. Ett företag som går i putten ställer ofta till det för ett annat, som ställer till det för fler i sin tur. Något som Andreas Ramnewall med företagen SJM Byggentreprenad och MJS Bygg i Stockholm fått erfara.


Onsdagen den 15 oktober begärdes byggföretaget SJM Byggentreprenad i konkurs. Ett par veckor senare, i månadsskiftet oktober/november, gick MJS Bygg i Stockholm samma öde till mötes. Då hade vd tillika ägare Andreas Ramnewall och de två anställda byggt småhus i drygt ett år.

Men nu är det slut.

– I vårt fall beror det på en jättestor kundförlust i Stockholm. Arkitekthus, har gått i konkurs och vi har förlorat många miljoner, mellan 7-8 miljoner kronor, säger Andreas Ramnewall.

Arkitekthus konkurs inleddes den 3 september i år. Drygt en månad senare drogs Andreas Ramnewalls båda bolag med i fallet: MJS Bygg i Stockholm, vars verksamhet har varit att bygga småhus och det äldre, SJM Byggentreprenad, som varit verksamt sedan 1990, och levererat byggsatserna.

Omsättningen i MJS Bygg i Stockholm var cirka 45-50 miljoner kronor och i SJM Byggentreprenad cirka 70-80 miljoner kronor.

– Vi hade cirka 20 projekt åt den kunden och det blir väldigt mycket pengar i 20 hus som tuffar hela tiden. Det springer snabbt iväg, säger Andreas Ramnewall.

Under en tid hoppades Andreas Ramnewall att Arkitekthus skulle betala.

– Vi har haft en lång relation med Arkitekthus och trodde på deras ord. Vi fick lite betalt hela tiden, men inte tillräckligt. I augusti, när det visade sig att de inte skulle betala, drog vi åt jobben, säger Andreas Ramnewall.

Arkitekthus fall blev den bidragande orsaken, men den allmänna lågkonjunkturen har också gjort sitt till.

– Telefonerna har slutat ringa, säger Andreas Ramnewall.

Det trodde han inte när han startade bolaget för ett år sedan.

– Vi hade jättemycket jobb.

I första hand drabbas företagens anställda av konkursen, men även andra dras med i fallet.

– Vi hade nästan 60 underentreprenörer som också drabbas av detta. Tyvärr är det många små företag med två, tre anställda. Det är ofta så med konkurser att när någon stor kund inte betalar eller går i konkurs så har småfirmor väldigt svårt att hävda sig, säger Andreas Ramnewall.

Hans bolag kommer inte att bedriva någon entreprenadverksamhet framöver. En konkursförvaltare driver företagen vidare och försöker driva in de fordringar som bolaget har utestående för att kunna betala de entreprenörer som i sin tur har fordringar.

– Vi ska försöka hjälpa de entreprenörer som blivit väldigt hårt drabbade och förlorat väldigt mycket pengar på grund av den här konkursen genom att rekommendera dem till våra kunder, så att de förhoppningsvis kan få lite jobb framöver. I Stockholmsbolaget har vi hjälpt våra privatkunder att skriva kontrakt direkt med entreprenörerna, så att de inte ska drabbas, säger Andreas Ramnevall.

Historien om SJM Byggentreprenad och MJS Bygg i Stockholm belyser tydligt problematiken. Att ett företag går i konkurs är ingen isolerad händelse. Det är många som drabbas och i värsta fall blir det som ett dominospel där den ena brickan faller efter den andra.

– Det känns jättejobbigt. Inte roligt alls. Det är ett livsverk som försvinner på kort tid och vi som ägare har förlorat väldigt mycket pengar. Alla upparbetade vinster har gått åt, säger Andreas Ramnevall.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.