tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Stor oro inför framtiden

Publicerad: 11 maj 2020, 08:00

Arbetet rullar på men osäkerheten kring nya uppdrag börjar sprida sig i branschen. Företagarnas förutsättningar ändras från vecka till vecka, visar Byggindustrins rundringning.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


För ett år sedan publicerade Byggindustrin ”50 röster om läget i branschen”. Det var en rundringning till stora och små aktörer för att ta tempen på läget i landet just då.

Läs mer: 50 röster om läget i branschen 2019.

Många talade om att infrastruktur och samhällsfastigheter gick bra. Den nedgång de känt av gällde främst bostadsbyggandet och uppgav att tappet skett från redan höga nivåer. Stockholms bostadsmarknad hade det tuffast men det var även flera trähustillverkare runtom i landet som sade upp hundratals anställda. Oron fanns för en stundande lågkonjunktur. Samtidigt talade många om att de hade fullt med jobb.

– Om Riksbanken inte höjer räntorna alltför mycket borde det gå att hålla bostadsbyggandet uppe. Jag tror att det krävs en riktig smäll i världsekonomin för att vi ska få ett rejält fall i Sverige, sade SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Byggindustrin.

Det var 2019 på senvintern. Nu är smällen här. Byggindustrin har kontaktat en del av de som deltog i  ”50 röster om läget i branschen” igen för att få deras bild på nytt. Än så länge finns ingen samlad statistik från branschen i stort om vad som sker just nu, förutom gällande konkurserna som vi rapporterar om nedan.

Den information som finns från branschen är snarare av anekdotisk karaktär, det vill säga spridda berättelser om vad som pågår. Svaren vittnar bland annat om stor oro inför framtiden, att byggservice har det svårt, förhoppningar om ökade offentliga investeringar och att många delar av företagen fortfarande har en verksamhet som rullar på.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev