Konjunktur
Storvarsel på Skanska – ”Tyvärr nödvändigt”
Publicerad: 20 augusti 2020, 14:09
Jacob Birkeland, presschef på Skanska, säger att varslet är en konsekvens av läget på marknaden. Foto: Skanska
Skanska Hus i Stockholm har varslat ett stort antal medarbetare om uppsägning. ”Vi har full förståelse för att det lagda varslet skapar oro men det är tyvärr nödvändigt med tanke på den situation vi befinner oss i”, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska.
Ämnen i artikeln:
yrkesarbetareSkanska SverigebyggkonjunkturvarselcoronapandemibostadsbyggandebostadsutvecklingStockholmVarslet på Skanska Hus i Stockholm, som Byggnadsarbetaren var först med att rapportera om, är en direkt konsekvens av den pågående pandemin.
– Investerare skjuter på sina beslut till följd av den osäkerhet som pandemin skapat, säger Jacob Birkeland till Byggindustrin.
Läs även: Skanska ökar kontrollen på byggarbetsplatsen med nytt digitalt system
Varslet lades den 25 juni, ungefär en månad innan Skanska presenterade sin andra kvartalsrapport för året. Byggnads
– Vi gjorde trots allt ett stabilt resultat i Q2, men pandemin har inte gått obemärkt förbi och i Skanska Hus i Stockholm tog ledningen beslutet att varsla, säger Jacob Birkeland.
165 medarbetare berörs
Totalt är det 90 yrkesarbetare och 75 tjänstemän som har varslats om uppsägning. Bland yrkesarbetarna är en stor andel betongarbetare och bland tjänstemännen är det främst projekt- och kringfunktioner till projekt i den berörda regionen.
Bygg är en konjunkturkänslig bransch och behovet av personal går upp och ner.
I nuläget råder en osäkerhet kring finansieringen oavsett om det är privata eller offentliga investeringar
– Just nu har vi två parallella frågor att hantera dels bristande efterfrågan på husbyggnadssidan och samtidigt en väntad satsning på infrastruktur. Erfarenheter från tidigare kriser, exempelvis den 2008, är att byggbranschen och en satsning på infrastruktur är ett bra sätt att hålla sysselsättning uppe och ekonomin i gång. Då vill vi vara redo – och då behöver vi kompetent personal. Men i nuläget råder en osäkerhet kring finansieringen oavsett om det är privata eller offentliga investeringar, säger Jacob Birkeland.
Uppsagda erbjuds stöd
Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare är redan i gång.
– Vi tittar bland annat på möjligheter till omplacering inom Skanska Hus eller till andra delar av företaget. Om det inte går, så erbjuder vi andra former av stöd till dem vi tvingas säga upp. Det kan exempelvis vara utbildning eller omskolning. De som blir uppsagda får även hjälp av en extern part för att söka nytt jobb. Ingen lämnas vind för våg, säger Jacob Birkeland.
Läs även: Tufft uthyrningsläge för Skanskas nya kontorsskrapa i Hammarby sjöstad
Enligt Jacob Birkeland är det oklart om fler varsel är att vänta. Resultatet i Q2 vittnar dock om att Skanska står stabilt tycker han.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Totalt sett har vi har en stark balansräkning, ett stabilt kassaflöde och en stabil orderstock trots allt. Det är vi trygga med trots att det råder osäkerhet, säger Jacob Birkeland.
Varje dag som vi tvingas meddela ett varsel är en tråkig dag, men vi måste ha den här elasticiteten. Det är där vi står nu, säger Jacob Birkeland.
Han anser inte heller att uppsägningarna pekar mot en generell strategi att ha färre anställda.
– Skanska har över 15 000 anställda i Norden. Vi har en god beredskap för att ta oss an de projekt vi tycker är intressanta. När vi inte har rätt kompetens tar vi in underentreprenörer eller använder oss av inhyrd arbetskraft när vi snabbt behöver folk. Det arbetssättet har byggbranschen praktiserat länge, säger Jacob Birkeland.
Nu hoppas han att världens länder kan hantera pandemin och att investeringsviljan kommer tillbaka.
– Varje dag som vi tvingas meddela ett varsel är en tråkig dag, men vi måste ha den här elasticiteten. Det är där vi står nu, säger Jacob Birkeland.