Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Strabag köper Nimab och fortsätter växa i Sverige

Publicerad: 8 juni 2011, 08:10

Den österrikiske jätten vill bli nummer fyra bland byggare i Sverige.


Den österrikiske byggjätten Strabag fortsätter att växa genom förvärv i Sverige. Den 24 maj blev köpet av skånska Nimab officiellt.

Strabag siktar på att bli Sveriges fjärde största byggföretag och pekar på att man genom affären kommer in i Skåne som är Sveriges nästa största byggmarknad efter Stockholmsregionen.

Nimabkoncernen har huvudkontor i Sjöbo och lokalkontor i Malmö och Trelleborg. Koncernen arbetar med bygg, anläggning och service. Omkring 200 anställda omfattas av affären.

Någon köpeskilling har inte tillkännagivits. Säljare är styrelsens ordförande Claes Nilsson och vd Rickard Nilsson. Båda stannar i koncernen.

Strabags kommunikationschef Diana Neumüller-Klein säger till Byggindustrin att affären stärker Strabags marknadsposition och marknadsandel samt ger ökad kompetens inom husbyggnad i Sverige och fastigheter för framtida utvecklingsprojekt.

Och fler affärer lär komma.

– Vi letar ständigt efter intressanta bolag i Skandinavien. På medellång sikt vill vi bli störst bland de medelstora spelarna och därmed nummer fyra i Sverige. Vi söker bolag i regioner där vi saknar egen aktivitet liksom bolag som har skickliga medarbetare och ett bra varumärke, säger Diana Neumüller-Klein.

De fem bolag som Strabag köper är Nimab Entreprenad, Nimab Support, Nimab Anläggning, Nimab Fastigheter och Linnetorp som är ett vilande bolag. Störst av bolagen är Nimab Entreprenad med en omsättning 2009-10 på 300 miljoner kronor. Under 2007-08 omsatte bolaget 485 miljoner kronor.

Tillsammans omsatte de köpta bolagen 356 miljoner kronor under 2009-10, mot 498 miljoner kronor fyra år tidigare.

– Orsaken till nedgången är den världsomfattande finanskrisen och detta oroar oss inte. Den svenska byggmarknaden väntas växa med tvåsiffriga tal per år under de kommande åren, säger Diana Neumüller-Klein.

Avkastningen på eget kapital i Nimab Entreprenad har gått ner från 63 procent 2005-06 till 17 procent 2009-10.

– Detta är en isolerad siffra som vi inte kommenterar, den måste ses i relation till företagets hälsa i stort, säger Diana Neumüller-Klein.

Strabag arbetar med en omorganisation av sina svenska bolag där Nimab blir en integrerad del. Men Strabag fortsätter att arbeta under flera olika varumärken.

I början av hösten 2010 meddelade Strabag att man samlar sina skandinaviska verksamheter under en hatt, Strabag Scandinavia, med huvudkontor i Solna. Där ingår anläggningsbyggarna Oden, Zublin och Möbius samt Strabag Projektutveckling.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.