Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Strabag kraftsamlar i Skandinavien

Publicerad: 2 september 2010, 11:36

Med ett gemensamt bolag och i nytt huvudkontor tar en ny viktig spelare form. Men för Oden var 2009 kämpigt.


Den österrikiska byggjätten Strabag menar allvar med sin inbrytning i Skandinavien. Under Mats O Paulssons ledning samlas nu Strabags alla verksamheter i Skandinavien, med det nybildade bolaget Strabag Scandinavia som nav, i ett nytt huvudkontor i Solna.

Det är det nya bolaget Strabag Scandinavia samt Oden, Züblin, Möbius, och Strabag Projektutveckling som ska samlas i det nya kontoret kring jul.
Men för anläggningsbyggaren Oden var 2009 ett besvärligt år.

Vi ställde några frågor till Mats O Paulsson.

Vad är din kommentar till Odens årsredovisning för 2009?
– Strabag SE stödjer alla sina dotterbolag med tillräckligt eget kapital och tillräckliga garantier. När det gäller Oden har några tvister avgjorts under 2009 och resultatet av dessa har legat under det som Oden förväntade sig.

Den svenska anläggningsmarknaden växte med 13 procent under 2009 men Odens orderingång minskade med omkring 37 procent. Hur kommenterar du det?
– Vi räknar med en positiv marknad i Skandinavien under 2010 och 2011.

När räknar du med att Oden åter kan redovisa svarta siffror?
– Strabag, som är ett av Europas ledande byggföretag med en omsättning på 13 miljarder euro och omkring 75 000 anställda, köpte Oden när Oden befann sig i ett besvärligt läge. Förvärvet av Oden var Strabags första steg för att etablera sig på den Skandinaviska marknaden.
– Arbetet med att omstrukturera Oden har pågått sedan förvärvet. Sedan januari 2010 har Strabag en ny högsta ledning för sin verksamhet i Sverige och Skandinavien.
– Det finns en uttalad långsiktig strategi för Strabag i Skandinavien, Strabag Scandinavia har grundats och är navet i Skandinavien under min ledning. Dessutom har Strabag Projektutveckling bildats nyligen under Jens Lackmanns ledning. Strabag Projektutveckling kommer att fokusera på utveckling av egna projekt och på byggprojekt i ett tidigt stadium som man går in i tillsammans med investerare, främst i Stockholmsområdet och Mälardalen.
– Oden blir en del av den plattform som Strabag använder för sin utveckling i Skandinavien.

Vad anser du är det viktigaste problemet som Oden måste klara?
– Vi ser inga oöverstigliga svårigheter, däremot ser vi stora möjligheter för Strabag på den skandinaviska marknaden.
– Med det stöd som vi får från hela Strabag Group är vi övertygade om att Oden, efter omstruktureringen, i framtiden kommer att vara en kraft att räkna med på den skandinaviska marknaden.

EN STOR SPELARE/FAKTA STRABAG
Strabag har huvudkontor i Österrike och finns närvarande i östra och sydöstra Europa samt på vissa marknader i Västeuropa, på arabiska halvön liksom i Kanada, Chile Kina och Indien.
I Tjeckien, Ungern, Slovakien, Polen och Rumänien är Strabag ett av de tre största byggbolagen på marknaden.
Strabag har över 75 000 anställda och omsätter över 13 miljarder euro.
Strabag är noterat på börsen i Wien och majoritetsägare i anläggningsbyggaren Züblin som har stora uppdrag i Sverige, bland annat i Citybanan i Stockholm.

Läs också om Strabags nya svenska bolag för husbyggnad och om Odens motgångar under 2009 i Tidningen Byggindustrin 25.2010, som utkommer 3 september.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.