Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Svag bostadsmarknad i NCC-rapport

Publicerad: 28 April 2008, 11:50

NCCs första kvartalsrapport för året fick aktien att falla på börsen. Orsaken är främst en svagare efterfrågan på bostäder i Norden och därmed färre byggstarter.


NCC räknar med fortsatt tillväxt 2008, men bedömer samtidigt att den finansiella oron och kostnadstrycket kommer att påverka byggmarknaden.

Bland annat räknar NCCs vd Olle Ehrlén med svagare bostadsmarknader i Norden och Baltikum, något som syns i delårsrapporten. Svagaste marknaderna finns i Danmark och i Baltikum.

–Vi har sålt färre bostäder i det första kvartalet jämfört med tidigare. Antalet osålda bostäder ökade främst i Baltikum. Som följd av en lägre efterfrågan har vi minskat antalet byggstarter i egen regi, förutom i Finland och i Tyskland där marknadsförutsättningarna varit fortsatt relativt bra, säger Olle Ehrlén i en kommentar till rapporten.
Vad gäller anläggningsprojekt och hyresmarknaden för kommersiella lokaler ser det ljusare ut för NCC, framför allt på den svenska marknaden.

–Orderingången det första kvartalet var fortsatt god och i nivå med föregående år, vilket förklaras av god efterfrågan på hus- och anläggningsmarknaden främst i Sverige, säger Ehrlén.

Enligt vd har företaget en stor orderstock något som borgar för en hög produktionstakt även 2008.

Totalt sett visar NCCs första kvartal ett bättre resultat än förra året, men trots detta mottogs delårsrapporten med skepsis av marknaden.

Niclas Höglund, analytiker på Swedbank Markets, konstaterar att det är de låga byggstarterna som får marknaden att reagera.

– Det som sticker ut är extremt låga produktionsstarter av bostäder i Sverige. Samtidigt finns det ljusglimtar i Roads och Finland. Kvartalet påverkas kraftigt av säsongsmönster och avvikelsen jämfört med förväntningarna är inte vad man ska ta fasta på nu, utan hur det här kommer att slå på helårsresultatet, säger Niclas Höglund till Nyhetsbyrån Direkt.
Ncc i siffror första januari till 31 mars:
• Nettoomsättningen uppgick till 11 412 (11 816) MSEK

• Resultat efter finansiella poster uppgick till 117 (-85) MSEK

• Periodens resultat efter skatt uppgick till 90 (-69) MSEK

• Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,86 (-0,61) SEK

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.