Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Svag vändning uppåt för Europa

Publicerad: 2 december 2013, 15:00

Sedan finanskrisen 2009 har de europeiska bygginvesteringarna gått tillbaka med nästan 22 procent. Nu har dock förvätningarna om en vändning stärkts. Euroconstructrapporten från förra veckan pekar på en svag uppgång nästa år (0,9 procent) och ytterligare en bit uppåt 2015 (1,8 procent).


”Det finns ingen anledning att dra allt för stora växlar av uppjusteringen då den är mycket blygsam, men vi har inte blivit bortskämda med förändringar till det bättre de senaste åren vilket förstärker bilden av att vi har det värsta bakom oss”, skriver Bengt Henricsson, marknadsanalytiker på Prognoscentret, Euroconstructs svenska representant.

Fortfarande är det rätt stora skillnader mellan olika länder.

Sedan finanskrisen 2009 har de europeiska bygginvesteringarna gått tillbaka med nästan 22 procent.

Centraleuropa och Norden har drabbats i lägre grad då fastighetsägare och den offentliga sektorn generellt haft tillräckligt stark ekonomi för att hålla igång rot-aktiviteten och starta offentliga byggprojekt enligt plan.

Det ser ljusare ut än tidigare i Portugal, Spanien, Slovakien och Storbritannien, men den lilla uppgången i dessa länder sker från historiskt extremt låga nivåer.

”Tillväxtpotentialen är dock fort-farande låg de kommande åren. Byggbranschen lider av neddragen offentlig konsumtion, en på sina håll extremt svag arbetsmarknad som bromsar inhemsk efterfrågan och ett lågt kapacitetsutnyttjande i ekonomin. Detta minskar behovet av kapacitetshöjande investeringar samtidigt som bostadsbyggandet föll i många länder från historiskt höga nivåer i samband med finanskrisen”, skriver Bengt Henricsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.