Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Svagare än väntat för Skanska

Publicerad: 6 februari 2009, 09:10

Det gick trögare än väntat för Skanska under det fjärde kvartalet i fjol då resultatet före skatt landade på 71 Mkr (1 726). Analytikerna hade räknat med ett resultat på 817 Mkr. Koncernchefen Johan Karlström är dock optimistisk: ”Vi står väl rustade att möta tuffare marknadsförutsättningar”, kommenterar han i bokslutskommunikén.


Under helåret 2008 ökade omsättning några procent till 144 miljarder kronor och i byggverksamheten ökade intäkterna med 8 procent justerat för valutaeffekter. Men rörelseresultatet i byggverksamheten föll 15 procent till 3 761 Mkr och marginalen minskade därmed till 2,7 procent (3,4). Koncernens rörelseresultat dalade en aning till 4 086 Mkr (5 406).

Det fjärde kvartalet har belastats med nedskrivningar och avsättningar på 1 266 Mkr för projektutvecklingsverksamheterna (649 Mkr), neddragning av personal (519 Mkr) och garantier i verksamheter som håller på att avvecklas (98 Mkr).

-Det gångna året har huvudsakligen varit ett bra år för Skanska, med hög aktivitet och goda marginaler för många verksamheter. Under hösten har turbulensen på den finansiella marknaden successivt försämrat förutsättningarna, främst för bostadsutveckling och husbyggande. Inom infrastruktur är förutsättningarna stabila på flertalet marknader och positiva i USA, säger Johan Karlström.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.