Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Svenska konsulter står sig väl

Publicerad: 10 september 2012, 11:29

De svenska byggkonsulterna står sig lönsamhetsmässigt väl i en internationell jämförelse. Den stabila svenska hemmamarknaden betalar sig. De fyra största svenska byggkonsulterna som Sweco, ÅF, WSP Sverige och Rejler ligger med vinstmarginaler väl över 8 procent för 2011.


Konsultbjässar på andra håll i världen har det klart tuffare än de svenska. Det visar Svenska teknik- och designföretagens (STD-företagen) årliga branschkommuniké.

Vinstmarginalerna (omsättning i relation till resultatet efter finansnetto) var i fjol betydligt stabilare på den svenska marknaden än i omvärlden. De största svenska konsulterna ligger klart över 8 procent och den genomsnittliga vinstmarginalen för alla STD-företagens 12 000 svenska medlemsföretag (inklusive industrikonsulterna) var 9,4 procent med en genomsnittlig rörelsemarginal på 8,5 procent.

Den genomsnittliga vinstmarginalen för de största europeiska konsulterna var 5,7 procent och för de största nordamerikanska 2,1 procent.

Världens största konsult, amerikanska URS Corporation (som deltar som konsortiepartner till ÅF i Förbifart Stockholm), visade kännbart röda siffror för 2011. Förlusten efter finansnetto blev 2,4 miljarder kronor.

Brittiska konsulterna lever i en tuff verklighet just nu, även om deras största konsult – WS Atkins – lyckades leverera en nettomarginal på 7,8 procent. Stora brittiska konsulter som Mouchel Group och Aukett Fitzroy Robinson gjorde tunga förluster under 2011.

Nederländerna är också stora inom konsulting och där är bilden splittrad. Arcadis visade en marginal på 5,7 procent medan Grontmij gjorde en förlust på en dryg halvmiljard.

– Lönsamheten var fortsatt god under 2011 och har sin förklaring i höga debiteringsgrader, snarare än ökade timpriser. Både arkitekter och industrikonsulter förbättrade sin lönsamhet under 2011, medan teknikkonsulternas vinstmarginaler minskade en aning, säger Lena Wästfelt, vd på STD-företagen.

– Utvecklingen under 2012 har varit ganska god, även om arkitekternas orderläge har försämrats i och med att byggsektorn bromsat upp. Men samtidigt signalerar fortfarande ungefär hälften av arkitektföretagen att de behöver nyanställa. Vi ser också att uppdragen inom infrastrukturområdet ökar ytterligare som en följd av nya stimulanspaket, säger Lena Wästfelt

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.