Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Svenskarna tror på stigande bopriser

Publicerad: 8 juli 2013, 08:18

En majoritet av hushållen – 55 procent – spår stigande bostadspriser och räknar med att reporäntan ligger på 1,25 procent om ett år. Det visar SEB:s Boprisindikator för juli.


– Börsen har återhämtat en del av tappet, räntorna är fortsatt låga och arbetslösheten är visserligen hög, men har inte ökat den senaste tiden. Dessa faktorer förklarar sannolikt att hushållen har en stabilt positiv syn på bostadsmarknaden och att Boprisindikatorn vänder upp, kommenterar SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i ett pressmeddelande.

Andelen som tror på fallande priser är 13 procent, att jämföra med 17 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser är 25 procent, att jämföra med 21 procent förra månaden.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 1,25 procent, att jämföra med 1,19 procent i junimätningen. Undersökningen slutfördes samma dag som Riksbanken kom med sitt räntebesked.

Synen på bostadspriserna skiljer sig väsentligt mellan olika delar av landet. Boprisindikatorn nedbruten på regional nivå ligger på plus 30 i Skåne, att jämföra med 33 förra månaden. För Stockholmsområdet ligger indikatorn på plus 55, att jämföra med plus 57 förra månaden, I Västra Götaland är indikatorn 44 jämfört med 43 i junimätningen (genomsnittliga värden av de två senaste månaderna).

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.