Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Svenskt näringsliv öppnar för månadsrapportering inom bygg

Publicerad: 17 oktober 2013, 09:01

Det ljusnar för byggsektorns möjligheterna att få månadsrapportering till skattemyndigheterna på individnivå. Något som såväl Sveriges Byggindustrier som Byggnads har krävt för att få stopp på fusket i byggbranschen.


I ett möte med tidningen Byggindustrin förra veckan öppnar Svenskt Näringslivs skatteexperter Krister Andersson och Kerstin Nyquist att de självklart inte har några invändningar när det gäller månadsrapportering i byggbranschen.

De har förståelse för att det finns branscher där problemen kan kräva särskilda insatser. Byggbranschen är en sådan. Sedan tidigare håller byggare på att bygga ut systemet med närvaroliggare. Framgångsrika fleråriga pilotprojekt som Nackaprojektet, där kommunen ställde strikta krav på företag som ville lämna offerter på kommunens upphandlar till ett värde av 1,2 miljarder kronor årligen.Nacka kommun krävde att ID06-systemet skulle användas, närvaroliggare och skattedeklaration på individnivå.

Så såg aldrig det förslag ut som var på väg att ta sig in i Alliansregeringens höstbudget men som stoppades på ett sent stadium.

– Det enda förslag som fanns att bedöma före regeringens budgetproposition var något helt annat, säger Kerstin Nyquist.

Till grund för det fällda förslaget låg i stället två parallella utredningar, Månadsuppgiftsutredningen och Socialförsäkringsutredningen.

Av dessa två började Finansdepartementet att utreda ett förslag där alla arbetsgivare i samtliga branscher och verksamheter skulle lämna månadsutgifter som också skulle fungera som underlag för utbetalningar ur välfärdssystemen. Att inkludera uppgifterna från Socialförsäkringssystemen betydde att man måste göra komplicerade beräkningar av vilka sociala kostnader som hörde till rätt månad, det vill säga att alla utgifter skulle periodiseras. Skatteverket avstyrkte förslaget och ville inte ta hand om uppgifterna. Verket ansåg att det skulle bli för komplicerat för arbetsgivarna och starkt öka den administrativa bördan.

Näringsminister Annie Lööf motsatte sig tidigt ett allmänt tvång på månadsrapportering och föreslog i stället att det införs i byggbranschen som själv efterlyst det som ett sätt att komma åt svartekonomin.

I SvD Brännpunkt i förra veckan krävde Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier och Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, att en enkel månadsrapportering av löneuppgifter införs.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.