Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

”Sverige bör växla ned löneökningar”

Publicerad: 30 november 2016, 12:44

Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi.

Foto: Svenskt Näringsliv

”Att det går bra för Sverige ekonomiskt jämfört med många andra länder beror på att vi växer befolkningsmässigt och det får genomslag i BNP. Men det säger ingenting om industrins konkurrenskraft.”


Det menar Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi som på måndagen presenterade en rapport om de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen 2017, ”En orolig omvärld och hotad konkurrenskraft”.

– Vi brukar normalt inte göra detta, men i år är förutsättningarna så speciella att vi tyckte det var motiverat, säger hon.

Framför allt är det de globala riskerna som har ökat på ett sätt som också ökar riskerna för svensk export. I helhetsbilden svensk ekonomi är utfallet av avtalsrörelsen 2017 betydelsefull.

Ett av tre jobb är direkt beroende av den svenska konkurrenskraften. Exportens andel av BNP är 45 procent samtidigt som den globala ekonomin har en fortsatt svag utveckling.

Svenskt Näringsliv pekar ut sju områden som bör vägas in i avtalsrörelsen. Sveriges extrema utlandsberoende, osäkerheten i den globala ekonomin, de negativa riskerna som ökad protektionism och svag produktivitetsutveckling, svenska tappade marknadsandelar på världsmarknaden, högre arbetskraftskostnader än omvärlden, den dopade svenska valutan och svårigheter att anpassa arbetskostnadsutvecklingen.

En nedväxling av löneökningstakten är nödvändig, enligt rapporten.

Erica Sjölander, utredningschef på IF Metall delar Svenskt Näringslivs riskbedömning i allt väsentligt men menar samtidigt att Sverige redan anpassat sig till den lägre produktivitetsutvecklingen.

– Vi uppfyller kraven på konkurrenskraft och kan ha samma löneökningstakt som hittills, kommenterar hon.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.