Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sverige lyser starkt på fastighetshimlen

Publicerad: 23 januari 2014, 15:17

Den svenska fastighetsmarknaden väcker aptiten hos utländska investerare. Hela 90 procent av Europas fastighetsinvesterare anser att den svenska marknaden är ”attraktiv” eller ”mycket attraktiv” i jämförelse med andra europeiska marknader.


De europeiska investerarna spår också fler och större fastighetsaffärer i Sverige under 2014. Det visar en färsk undersökning från EY, Real Estate Assets Investment Trend Indicator.

– Europeiska investerare har en positiv bild av den svenska fastighetsmarknaden. Vi har ett stabilt ekonomiskt och politiskt klimat. Det är relativt transparent, enkelt och okomplicerat att göra affärer här. Hugade köpare behöver inte anlita advokater för att få reda på vem som äger en fastighet och hyreskontrakten är på två sidor i stället för tjugo, säger Daniel Öberg, partner på EY Real Estate, där han jobbar som revisor och rådgivare gentemot bygg- och fastighetsbolag.

I EY:s årliga studie ”Real Estate Assets Investment Trend Indicator” deltog drygt 500 fastighetsinvesterare från 15 länder: Belgien, Frankrike, Holland, Italien, Luxemburg, Polen, Ryssland, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Turkiet, Tyskland, Ukraina och Österrike.

Den svenska marknaden anses vara transparent och likvid, och hela 90 procent av de tillfrågade ser Sverige som en attraktiv eller mycket attraktiv marknad för fastighetsinvesteringar i jämförelse med övriga länder i Europa.

Nio av tio av investerarna räknar också med att riskviljan kommer att öka i Sverige under året. En stor majoritet – 81 procent – av de tillfrågade förutser ett ökat antal fastighetsaffärer i år på den svenska marknaden jämfört med föregående år samtidigt som värdet på en genomsnittlig fastighetsaffär bedöms öka.

Och undersökningen visar också att de gröna hållbarhetsaspekterna har slagit igenom rejält hos investerarna.  Hela 95 procent av de tillfrågade investerarna ser gröna certifieringar som Greenbuilding, Breeam, Leed och Miljöbyggnad som ett viktigt investeringskriterium.

En majoritet, 71 procent, tror även att eurokrisen kan gynna den svenska fastighetsmarknaden under det kommande året.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4 i Byggindustrin 2/2014 som är ute den 24 januari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.