onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sveriges Allmännytta slår larm - skenande byggkostnader hotar stoppa nya hyresrätter

Publicerad: 24 maj 2022, 10:35

Bild 1/2  Jonas Högset, fastighet- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta.

Byggkostnaderna skenar. Byggmaterial, el och drivmedel ökar i pris. Samtidigt råder materialbrist och räntorna stiger. Situationen är extrem och nu varnar Sveriges Allmännytta för att det blir näst intill omöjligt att bygga nya bostäder med hyror som de flesta har råd att betala.

Ämnen i artikeln:

byggkostnaderSveriges Allmännyttabyggkonjunkturnollräntaränta

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Sveriges Allmännytta har genomfört en enkätundersökning bland sina medlemsföretag som visar hur de stigande byggkostnaderna påverkar dem. Cirka hälften av totalt 315 medlemmar har svarat på enkäten.

Läs mer: Största byggkostnadsökningen på 41 år.

För Sveriges Allmännytta slår de ökade kostnaderna framför allt igenom i pågående upphandlingar av nya bostäder. I en tredjedel av allmännyttans pågående upphandlingar avviker anbudspriserna kraftigt från förväntat pris. I några fall är anbudspriserna 40–50 procent högre än förväntat.

Dessutom ökar priserna i allmännyttans pågående byggprojekt. Entreprenörerna vill i genomsnitt öka kontraktspriset med tio procent, i vissa fall är det så mycket som 30 procent.

Läs mer: Så hanterar entreprenörerna de skenande priserna.

Sveriges Allmännytta varnar nu för att det stigande ränteläget i kombination med snabbt ökande byggkostnader kommer att påverka byggtakten negativt. Därför önskar de nu ekonomiska reformer för ökat byggande. De har identifierat tre åtgärder som de tror skulle ha stor effekt: 

1. Undanta allmännyttan från LOU

– LOU ger cirka 10 procent högre byggpriser och längre byggtid jämfört med vad privata byggherrar har. Om allmännyttan inte behöver tillämpa LOU kan byggkostnaderna sänkas och byggprojekt bli klara snabbare, vilket är positivt för både dagens och morgondagens hyresgäster, säger Jonas Högset, fastighet- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta.

2. Inför låg moms på hyra

– När hyran momsbeläggs kan hyresvärdar dra av den moms de betalar på köpta varor och tjänster. Genom att momsen på hyran är betydligt lägre (förslagsvis 6 procent) än på inköpta varor och tjänster (25 procent) skapas ett ekonomiskt utrymme som bostadsföretagen kan använda för att bygga fler bostäder samtidigt som hyran i nyproduktionen kan hållas nere, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

3. Inför typgodkännande av standardiserade hus och byggsystem

– Nationellt behövs ett typgodkännande av standardiserade hus och byggsystem. Genom att införa en metodik kring typgodkännande kommer fler aktörer anamma industriella processer. Resultatet blir bostäder till högre kvalitet, färre fel och lägre klimatpåverkan. Det blir på så vis möjligt att bygga utan att kompromissa bort viktiga värden, säger Jonas Högset, fastighet- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev